SAMFERDSEL

Her kjører lastebilen i 80 km/t uten sjåfør

Mens stadig flere bilprodusenter jobber med utviklingen av selvkjørende biler, har Merchedes-Benz dratt utviklingen hakket lenger.

Torsdag presenterte de sin første selvkjørende lastebil, Future Truck 2025, på motorveien utenfor Magdeburg i Tyskland. Det melder Bloomberg.

Lar sjåføren slappe av

Mens lastebilen kjørte i 80 kilometer i timen kunne tilskuere se at sjåføren slappet av og holdt på med helt andre ting enn å styre kjøretøyet.

Future Truck 2025 er en helautomatisk bil med et «Highway Pilot»-system. Det gjør at bilen kan kjøre på egen hånd opp til 85 kilometer i timen.

Lanseringen på motorveien skjedde på åpen vei, med annen trafikk på veien.

Les også: Slik er det å kjøre semitrailer gjennom den utskjelte Oslofjordtunnelen

Skal redusere ulykker

Lastebilen styres ved hjelp av radarer, sensorer og et innebygget kart. Det sørger for at bilen kjører i riktig retning og fart, og at den klarer å manøvrere utenom de andre bilene på veien.

Foreløpig kan ikke systemet skifte fil og kjøre forbi andre kjøretøy. Dersom sjåføren likevel ønsker å gjøre dette, er det ikke noe problem å overprøve systemet og selv ta styringen.

Målet med lastebilen er imidlertid ikke at bilen skal bli førerløs. Ifølge produsenten skal teknologien avlaste sjåføren og redusere antall ulykker på motorveiene.

Torsdag demonstrerte Mercedes-Benz sin første selvkjørende lastebil i Tyskland. Daimler
Les også:

Forsvarets nye vogntog kan veie 122 tonn

Skal redusere NOx-utslipp med 80 prosent

Her er Googles første selvkjørende biler