IT

Her er Googles første selvkjørende biler

Google har produsert ulike prototyper av selvkjørende biler som om kort tid vil testes ut på veiene i California.
Google har produsert ulike prototyper av selvkjørende biler som om kort tid vil testes ut på veiene i California. Bilde: Google
28. mai 2014 - 09:53

Om kort tid vil 100 prototyper av Googles ulike selvkjørende biler være på veiene i California. Bilene skal kunne brukes kjøre helt av seg selv, uten menneskelig styring.

Det skriver Google på sin egen blogg.

Revolusjonerende

De selvkjørende bilene vil hverken ha ratt, gass eller brems. Software og sensorer gjør at bilene skal kjøre helt av seg selv. Det eneste føreren trenger å gjøre er å trykke på en knapp.

– Disse bilene kommer til å revolusjonere måten vi kjører bil på, sier Chris Urmson, direktør for Googles selvkjørende biler-prosjekt.

Protobilene vil i første omgang være nokså enkle.

– Vi ønsker å lære av prototypene og på den måten utvikle den optimale selvkjørende bilen, sier Urmson.

Les også: Selvkjørende bil på markedet neste år

Opptatt av sikkerhet

Tall fra World Health Organization viser at mer enn 1,2 millioner liv går tapt i trafikken hvert år.

Utviklingen av selvkjørende biler er ifølge Urmson viktig for å skape bedre trafikksikkerhet på veiene, og kan ifølge Google kanskje halvere antall dødsfall i trafikken på sikt.

– Det aller viktigste for oss i denne utviklingen er sikkerhet. Bilene har sensorer som forhindrer blindsone, som ser i absolutt alle vinkler, og som kan registrere gjenstander på lange avstander, forklarer han.

Protobilene har så langt kun to seter, en start og stopp knapp og en skjerm som viser kjøreruten. De er så langt begrenset til å kjøre i cirka 40 kilometer i timen.

Planen til Google er å teste ut bilene i California de kommende årene.

– Vi kommer til å lære masse underveis i pilotprosjektet, og om alt går som vi håper vil selvkjørende biler bli normalt på veiene i fremtiden, sier Urmson.

Les også:

IT-gigantene slåss om operativsystem til bilene

Her er bilen som kan spå når en parkeringsplass blir ledig

Denne bilen kan krympe  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.