KRAFT

Fred. Olsen hentet inn for å sette opp havvindturbiner i Lake Erie

Har fått fotfeste i USAs gryende havvindmarked.

Det avanserte installasjonsskipet "Bold Tern" eller søsterskipet "Brave Turn" seiler neste år til USA for å installere det som kan bli USAs første havvindturbiner. Skipene eies av Fred. Olsen Windcarrier, som satser på havvind i USA.
Det avanserte installasjonsskipet "Bold Tern" eller søsterskipet "Brave Turn" seiler neste år til USA for å installere det som kan bli USAs første havvindturbiner. Skipene eies av Fred. Olsen Windcarrier, som satser på havvind i USA. Bilde: Fred. Olsen Windcarrier

Mens hundrevis av vindturbiner snurrer i Nordsjøen, produseres det foreløpig ikke en kommersiell vind-watt i amerikanske farvann. Det er i ferd med å endre seg.

USA er i ferd med å få en gryende havvind-industri, og flere europeiske selskaper har fått kontrakter i planlagte amerikanske vindkraft-prosjekter.

Norske Fred. Olsen Windcarrier er en av dem.

Nytt marked

I løpet av 2016 skal installasjonsselskapet være med på å installere det som kan blir USAs aller fem første vindturbiner til havs i demonstrasjonsparken Block Island (30 MW), utenfor Rhode Island i Connecticut.

Nå har selskapet også inngått en intensjonsavtale med The Lake Erie Energy Development Corporation (LEEDCo) om å delta i demonstrasjonsprosjektet «Icebreaker» i Lake Erie, verdens tiende største innsjø.

Det nye Icebreaker-prosjektet har som mål å utvikle Ohio til en nøkkelregion for havvindutvikling og ekspertise. En mindre demonstrasjonspark (18 MW) i Lake Erie skal overbevise investorer og myndigheter om å satse på havvind.

– Dette er et helt nytt marked for oss. USA har mange vindmøller på land, men ikke til sjøs. Vi har tidligere i år inngått kontrakt om å installere de fem første offshore vindturbinene i USA i 2016. Block Island er en viktig kontrakt for oss, og gir oss et godt springbrett inn i andre kontrakter i dette området i USA, sier Rolf M. Normann i Fred. Olsen Windcarrier til Teknisk Ukeblad.

Turbinene i Lake Erie, som er USAs første havvindprosjekt i ferskvann, skal etter planen også installeres i 2016.

Les også: Denne flytende havvindmøllen kan bli sjøsatt i Norge

Nye installasjonsmetoder

Fred. Olsen Windcarrier har gjennom flere år installert de aller største havvindturbinene i Nordsjøen ved hjelp av sine spesialiserte installasjonsfartøy.

Det er bakgrunnen for at selskapet er hentet inn i prosjektet av LEEDCo for å utvikle nye metoder for å installere de enorme vindturbinene i innsjøen. 

Å installere vindturbiner til havs ved bruk av avanserte installasjonsfartøy er en ting. Å gjøre samme jobben i en innsjø krever nye strategier og infrastruktur.

– Det blir selvfølgelig begrensninger i bruk av store jack-up-er, som vi bruker ellers i Europa. Vi skal utvikle løsninger med lokale fartøy og kraner, og knytte til oss lokal ekspertise for å gjennomføre installasjoner, sier Normann.

Året 2015 kan bli et avgjørende år for havvind i USA. De to første amerikanske havvindparkene, nevnte Block Island og Cape Wind (363 MW) skal starte konstruksjonsarbeidet. Samtidig er en rekke vindkraftprosjekter tilsvarende 3,7 GW under planlegging.

Det amerikanske energidepartementet pekte i år ut tre demonstrasjonklynger som har som mål å reise egne vindparker innen 2017. Deepwaters havvindpark Block Island er med i en av disse.

Les også: Ny verdensrekord for vindmølle: 192.000 kWh på et døgn

Spesialfartøy til USA

Til neste år er planen at ett av de to av Windcarriers høyspesialiserte jack-up-er, «Brave Tern» eller «Bold Tern», skal ta turen over dammen og starte installasjonsarbeidet på Block Island i 2016.

Her skal fem av Alstoms Haliade-turbiner (6 MW) på 22 meters dyp produsere 125.000 MWh i året. Dette skal være nok til å dekke elektrisitetsbehovet til 17.000 amerikanske hjem.

Hele 80 prosent av USAs elektrisitetsbehov stammer fra kyststater, ifølge det amerikanske energidepartementet. En teoretisk skrivebordsøvelse konkluderte i 2010 med at USAs tekniske havvindpotensial er på over 4000 GW.

Havvind-aktører møter likevel mange av de samme utfordringene havvindindustrien har møtt i Europa. Eiere av sommerhus langs kysten og regionale fiskere er blant annet lite interessert i å ha havvindparker i kystlinjen.

Samtidig etterlyser den gryende leverandørindustrien og utbyggere forutsigbare rammevilkår.

Normann er likevel optimist. Planen er å bruke vindparken Block Island og det Cleveland-baserte prosjektet som springbrett til nye oppdrag i USA.

– Havvind-markedet kom fort i gang i Europa. Vi tror det nordøstlige USA blir det neste markedet for offshore vindkraft etter Nordsjøen, i tillegg til Frankrike, sier Normann.

Les også:

Nå tester de flyvende vindkraft på Lista

Verdens høyeste vindturbin skal sveve over Alaska

Fransk havvindpark skal teste nytt norsk fundament  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.