KRAFT

Fred. Olsen hentet inn for å sette opp havvindturbiner i Lake Erie

Har fått fotfeste i USAs gryende havvindmarked.

Det avanserte installasjonsskipet "Bold Tern" eller søsterskipet "Brave Turn" seiler neste år til USA for å installere det som kan bli USAs første havvindturbiner. Skipene eies av Fred. Olsen Windcarrier, som satser på havvind i USA.
Det avanserte installasjonsskipet "Bold Tern" eller søsterskipet "Brave Turn" seiler neste år til USA for å installere det som kan bli USAs første havvindturbiner. Skipene eies av Fred. Olsen Windcarrier, som satser på havvind i USA. Bilde: Fred. Olsen Windcarrier
21. nov. 2014 - 10:35

Mens hundrevis av vindturbiner snurrer i Nordsjøen, produseres det foreløpig ikke en kommersiell vind-watt i amerikanske farvann. Det er i ferd med å endre seg.

USA er i ferd med å få en gryende havvind-industri, og flere europeiske selskaper har fått kontrakter i planlagte amerikanske vindkraft-prosjekter.

Norske Fred. Olsen Windcarrier er en av dem.

Nytt marked

I løpet av 2016 skal installasjonsselskapet være med på å installere det som kan blir USAs aller fem første vindturbiner til havs i demonstrasjonsparken Block Island (30 MW), utenfor Rhode Island i Connecticut.

Nå har selskapet også inngått en intensjonsavtale med The Lake Erie Energy Development Corporation (LEEDCo) om å delta i demonstrasjonsprosjektet «Icebreaker» i Lake Erie, verdens tiende største innsjø.

Det nye Icebreaker-prosjektet har som mål å utvikle Ohio til en nøkkelregion for havvindutvikling og ekspertise. En mindre demonstrasjonspark (18 MW) i Lake Erie skal overbevise investorer og myndigheter om å satse på havvind.

– Dette er et helt nytt marked for oss. USA har mange vindmøller på land, men ikke til sjøs. Vi har tidligere i år inngått kontrakt om å installere de fem første offshore vindturbinene i USA i 2016. Block Island er en viktig kontrakt for oss, og gir oss et godt springbrett inn i andre kontrakter i dette området i USA, sier Rolf M. Normann i Fred. Olsen Windcarrier til Teknisk Ukeblad.

Turbinene i Lake Erie, som er USAs første havvindprosjekt i ferskvann, skal etter planen også installeres i 2016.

Les også: Denne flytende havvindmøllen kan bli sjøsatt i Norge

Nye installasjonsmetoder

Fred. Olsen Windcarrier har gjennom flere år installert de aller største havvindturbinene i Nordsjøen ved hjelp av sine spesialiserte installasjonsfartøy.

Det er bakgrunnen for at selskapet er hentet inn i prosjektet av LEEDCo for å utvikle nye metoder for å installere de enorme vindturbinene i innsjøen. 

Å installere vindturbiner til havs ved bruk av avanserte installasjonsfartøy er en ting. Å gjøre samme jobben i en innsjø krever nye strategier og infrastruktur.

– Det blir selvfølgelig begrensninger i bruk av store jack-up-er, som vi bruker ellers i Europa. Vi skal utvikle løsninger med lokale fartøy og kraner, og knytte til oss lokal ekspertise for å gjennomføre installasjoner, sier Normann.

Året 2015 kan bli et avgjørende år for havvind i USA. De to første amerikanske havvindparkene, nevnte Block Island og Cape Wind (363 MW) skal starte konstruksjonsarbeidet. Samtidig er en rekke vindkraftprosjekter tilsvarende 3,7 GW under planlegging.

Det amerikanske energidepartementet pekte i år ut tre demonstrasjonklynger som har som mål å reise egne vindparker innen 2017. Deepwaters havvindpark Block Island er med i en av disse.

Les også: Ny verdensrekord for vindmølle: 192.000 kWh på et døgn

Spesialfartøy til USA

Til neste år er planen at ett av de to av Windcarriers høyspesialiserte jack-up-er, «Brave Tern» eller «Bold Tern», skal ta turen over dammen og starte installasjonsarbeidet på Block Island i 2016.

Her skal fem av Alstoms Haliade-turbiner (6 MW) på 22 meters dyp produsere 125.000 MWh i året. Dette skal være nok til å dekke elektrisitetsbehovet til 17.000 amerikanske hjem.

Hele 80 prosent av USAs elektrisitetsbehov stammer fra kyststater, ifølge det amerikanske energidepartementet. En teoretisk skrivebordsøvelse konkluderte i 2010 med at USAs tekniske havvindpotensial er på over 4000 GW.

Havvind-aktører møter likevel mange av de samme utfordringene havvindindustrien har møtt i Europa. Eiere av sommerhus langs kysten og regionale fiskere er blant annet lite interessert i å ha havvindparker i kystlinjen.

Samtidig etterlyser den gryende leverandørindustrien og utbyggere forutsigbare rammevilkår.

Normann er likevel optimist. Planen er å bruke vindparken Block Island og det Cleveland-baserte prosjektet som springbrett til nye oppdrag i USA.

– Havvind-markedet kom fort i gang i Europa. Vi tror det nordøstlige USA blir det neste markedet for offshore vindkraft etter Nordsjøen, i tillegg til Frankrike, sier Normann.

Les også:

Nå tester de flyvende vindkraft på Lista

Verdens høyeste vindturbin skal sveve over Alaska

Fransk havvindpark skal teste nytt norsk fundament  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.