OLJE OG GASS

Industri Energi vil ikke ha Lundin som operatør på Sverdrup

Krever at Statoil leder gigantprosjektet.

Det er fortsatt i det blå hvem som skal være operatør for Johan Sverdrup i de neste fasene.
Det er fortsatt i det blå hvem som skal være operatør for Johan Sverdrup i de neste fasene. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
28. nov. 2014 - 10:26

Det er fortsatt i det blå hvem som kommer til å bli operatør på det prestisjetunge og gigantiske Johan Sverdrup-feltet.

Lundin har til Teknisk Ukeblad uttalt at de – som gjorde det første og avgjørende Sverdrup-funnet – helt klart «har ambisjoner» når det gjelder operatørskapet.

De har også hatt møter på høyt nivå i norsk oljepolitikk, slik Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet.

Les også: Slik blir Sverdrup-utbyggingen

Har det som trengs

Men Statoil, som er operatør i den såkalte pre-unit-fasen av prosjektet, er også svært tydelige på at de mener de vil være best egnet til å lede både utbyggingen og driften av Sverdrup.

Nå får Statoil støtte av Industri Energi.

I et skriv fra Industri Energi Statoil kommer det frem at de mener at «statens eget selskap» bør håndtere utbyggingen.

– Styret i Industri Energi Sokkel, mener at Statoil har den organisasjonen som trengs for å ivareta utbygging og drift av Johan Sverdrup på en sikker og effektiv måte, heter det i skrivet.

– Vi mener det mest samfunnsøkonomiske er at Statoil tildeles operatørskapet. Feltet kan samlet gi 1350 milliarder kroner i inntekter og av dette hele 670 milliarder i direkte skatteinntekter som vil komme hele felleskapet til gode, skriver de videre.

Les også: Noreco var et fremadstormende norsk oljeselskap. Så gikk alt galt

Kan bygge organisasjon

Hva som blir utfallet av denne dragkampen er ennå ikke spikret. Dog er det mange som mener det mest naturlige er at Statoil får operatørskapet videre, særlig fordi prosjektet er så stort som det er og at Statoil har mest erfaring.

For Lundins del kan et operatørskap på Sverdrup bety svært mye. Blant annet kan selskapet på denne måten bygge seg opp en organisasjon  knyttet til Sverdrup som blir nesten gratis. Som operatør vil da denne organisasjonen bli betalt av Sverdrup-partnerskapet.

– Lundin har allerede en utbyggingsorganisasjon på Grieg. Men litt av problemet er at det ikke er gitt at selskapet har noen flere utbygginger som operatør fremover.

For deres del kan det også dreie seg om ikke å kutte en del stillinger, har analytiker Christian Yggeseth sagt til Teknisk Ukeblad tidligere i høst.

Les også: Disse røde flekkene kan vise hvor store Barents-funnene er

– Godt forhold med myndighetene

Likevel kan det til slutt bli opp til myndighetene og olje- og energiminister Tord Lien å bestemme hvem som blir operatør. Om ikke partnerne i feltutbyggingen blir enige ved innlevering av plan for utbygging og drift (PUD) kan saken havne på Liens bord.

Da kan gode relasjoner med myndighetene være greit å ha med. Det mener Lundin at de har. På en selskapspresentasjon denne uken, sa administrerende direktør Ashley Heppenstall følgende:

– Vi har ett av de beste teamene, vi har penger og vi har godt forhold til myndighetene.

Statoil på sin side har vært krystallklare på deres ambisjon om Sverdrup.

– Vi har en klokkeklar ambisjon om å være operatør i alle faser av Johan Sverdrup. La det ikke være noen tvil om det, fortalte prosjektdirektør for Sverdrup, Øyvind Reinertsen til Teknisk Ukeblad tidligere i år.

Han ville ikke ha noen formening om et scenario der Lundin er operatør.

– Vi er fast bestemt på at vi ønsker og er klare til og har kompetanse til å være operatør. Deretter vil myndighetene bestemme seg for hvordan de vil gjøre det. Men som sagt, vi legger ikke skjul på at dette er noe vi ønsker, ifølge Reinertsen.

Les også:

Derfor treffer Lundin dobbelt så ofte som de andre leteselskapene

Tidslinje: Slik ble solnedgang snudd til optimisme på Sverdrup

– I prinsippet kan vi produsere ferskvann på havbunnen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.