OLJE OG GASS

Industri Energi sa ja, Safe og Lederne brøt forhandlingene

Riksmeklingsmannen neste i sokkeloppgjøret.

Det har blitt brudd i sokkeloppgjøret i natt. Verken Safe eller Lederne ville godta tilbudet fra Norsk olje og gass. Industri Energi har derimot blitt enige med arbeidsgiversiden. Her er sokkelen representert ved Oseberg-feltet.
Det har blitt brudd i sokkeloppgjøret i natt. Verken Safe eller Lederne ville godta tilbudet fra Norsk olje og gass. Industri Energi har derimot blitt enige med arbeidsgiversiden. Her er sokkelen representert ved Oseberg-feltet. Bilde: Øyvind Hagen / Statoil

– Det ble brudd i forhandlingene mellom Safe og Norsk olje og gass natt til fredag. At Exxonmobil nektet å innfri krav om pensjonsordning for rundt 40 ansatte som i dag ikke har AFP, bidro vesentlig til bruddet, sier Safe-leder Hilde-Marit Rysst i en melding på sine nettsider.

Gjennom en tekstmelding bekrefter hun bruddet i forhandlingene for Teknisk Ukeblad.

Les også: Forrige gang ble det streik, lockout og tvungen lønnsnemd

– Ingen forhandlingsvilje

– AFP har vært obligatorisk for tusenvis av oljearbeidere i mange år, og det er trist at et av verdens rikeste oljeselskap ikke er villig til å finne en løsning i denne saken, sier Rysst.

I meldingen heter det at Norog ikke viste spesiell forhandlingsvilje.

– De tviholdt på frontfagsmodellen. En snever økonomisk ramme gjør det umulig å finne gode løsninger på viktige saker for skiftgående personell, som gjennom et langt arbeidsliv er blitt eksponert for store helsemessige belastninger. Heller ikke på dette området var det vilje til å føre reelle forhandlinger om en fleksibel pensjonsalder fra og med fylte 60 år, sier hun.

Les også: I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på

Hilde-Marit Rysst i Safe kjemper for pensjonsordninger. Håkon Jacobsen

Lederne brøt også

Også fagforeningen Lederne endte med brudd rundt kvart på fire i natt.

Også her var pensjonsordninger et sentralt tema. På Ledernes nettsider uttaler forbundsleder Jan Olav Brekke at dette også er svært viktig for yngre arbeidstakere som vil få sin fremtidige pensjon forringet.

– Pensjonskampen prioriteres høyt på vegne av medlemmene, og en slik økning av pensjonsalderen er vi redd kan smitte over til andre selskaper, og vi er misfornøyde med at pensjonen for sliterne blir ytterligere forringet. Flere av selskapene på sokkelen er i ferd med å heve pensjonsalderen, noe som er svært overraskende og helt umulig for oss å akseptere, sier Brekke i meldingen.

Les også: Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder

Til enighet

Fagforeningen Industri Energi har på den annen side kommet til en avtale med Norsk olje og gass. I går fortalte forbundsleder Leif Sande til Teknisk Ukeblad at han var sikker på at de kom til å bli enige med Norsk olje og gass.

– Enten blir vi enige om å gå til meklingsmannen, ellers blir vi enige om å være enige, sa Sande da.

De slipper å gå til riksmeklingsmannen, i motsetning til de to andre fagforeningene.

Les også: – Derfor er norsk leverandørindustri verdensledende

Forbundsleder i Industri Energi har blitt enig med Norsk olje og gass i sokkeloppgjøret. Scanpix

– Pensjon er et ikke-tema

Norsk olje og gass mener det er beklagelig at ikke Safe og Lederne vil akseptere den nye sokkelavtalen.

– Etter tre dagers forhandlinger har vi blitt enige om en avtale med Industri Energi. Likevel valgte Safe og Lederne å ikke akseptere tilbudet.  Vi kunne ikke imøtekomme deres krav knyttet til tariffesting av pensjon, dermed ble det brudd med de to fagforeningene, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i en melding på nettsiden til Norsk olje og gass.

– Pensjon er ikke et tema som skal diskuteres i forhandlingene i Norsk olje og gass, det fastsettes i bedriftene, legger han til.

Les også:

– I prinsippet kan vi produsere ferskvann på havbunnen  

Slik skal Statoil takle isfjell i Canada

Dette er Enis plan B for Goliat