IT

Droner skal holde opprørere i sjakk med pepperspray

Oktokopter avfyrer 80 pepperspray-kuler i sekundet.

Bilde: DefenceWeb
19. juni 2014 - 19:46

I en teknologisk tidsalder der IT, mekanikk og elektriske motorer baner vei for nye valgmuligheter for forbrukere, kommer det også noen løsninger som er ment for å overvåke og holde mennesker i sjakk. Droneteknologien er her en sentral brikke.

Nylig er det kjent at USA vurderer droneangrep mot Irak, men nå vekker også et sør-afrikansk selskap reaksjoner.

Skunk Riot Control Copter, som den heter, er et oktokopter med åtte rotorer og en maksimal lastekapasitet på 45 kg. Dronen kan lades med totalt 4000 pepperspray-kuler og har fire paintballøp som hver kan avfyre 20 kuler i sekundet, 80 kuler i sekundet totalt.

– Skunk Riot Control Copter er utformet for å kontrollere uregjerlige folkemengder uten å sette livene til sikkerhetspersonell i fare, skriver produsenten Desert Wolf på sine produktsider.

Kraftig strobelys og blendende laser skal også svekke sikten mot dronen og høyttalere skal gjøre det mulig for droneoperatørene å kommunisere og sende ut advarsler til folkemassene.

Les også:  Dette multikopteret skygger unna norske flyplasser

– Urovekkende

Produktet som er levert av det Sør-Afrika-baserte selskapet Desert Wolf har ifølge BBC nylig har landet en kunde.

Et ukjent selskap skal ha bestilt 25 av disse kort tid etter at det ble vist fram i en handelsmesse i London.

– Vi kan ikke fortelle hvem kunden er, men det jeg kan si er at det vil bli brukt av et internasjonalt gruveselskap, skal Desert Wolfs administrerende direktør Hennie Kieser ha fortalt BBC.

Han forteller også at flere kunder er i ferd med å fullføre bestillinger på slike droner. Kieser nevner gruvevirksomheter i og utenfor Sør-Afrika, politienheter utenfor Sør-Afrika og flere industri-bedrifter.

Til DefenceWeb, sier Kieser at gruveindustrien er det største markedet for dronen fordi de ofte er utsatt for streikerelatert vold.

Dette vekker reaksjoner fra ITUC (International Trade Union Confederation), som er verdens største fagforeningsføderasjon for internasjonal handel.

– Dette er en dypt urovekkende og frastøtende utvikling og vi er overbevist om at enhver fornuftig stat vil handle raskt for å stoppe utplassering av avansert stridsteknologi rettet mot arbeidere eller innbyggere involvert i legitime protester og demonstrasjoner, sier ITUC-talsmann Tim Noonan til BBC.

Han legger til at ITUC vil forsøke å identifisere selskapet som har bestilt dronene, som hver skal koste cirka 280.000 kroner inkludert kamera og bakkekontrollsystem.

Les også:  Forsvaret henter ut 100 beltevogner fra fjellet og gjør dem nye

På produktsiden til Skunk finnes ikke noe fotografi av produktet, men DefenceWeb fikk tatt et under sikkerhetsmessen IFSEC i Johannesburg.
På produktsiden til Skunk finnes ikke noe fotografi av produktet, men DefenceWeb fikk tatt et under sikkerhetsmessen IFSEC i Johannesburg.

Også overvåking

Slagordet til Desert Wolf er "Be anywhere, see everywhere".

De leverer også overvåkningsfartøy som kan utstyres med radar, kamera og ulike sensorer. Forsvarssystemet for mulige sabotører er også her: Pepperspraykuler.

Et annet spesielt oktokopter Desert Wolf har i porteføljen, er Mozzy Wildlife Darting Copter, som er basert på Skunk Riot, men utstyrt med bedøvelsespiler for å bedøve ville dyr.

Desert Wolf leverer også systemer for overvåkningsbiler med forsvarssystemer som avfyrer pepperspray. Desert Wolf

Les også:

Her er Norges nye panservogn

Denne dronen ser ut som en rovfugl fra bakken

Traff blink med laserstyrt bombe fra 25.000 fot  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.