IT

Disse teknologiene kan bekjempe skogbrann i fremtiden

Nye metoder på vei.

A ScanEagle drone sits on the deck of the USS Ponce in Manama, Bahrain, Friday, Dec. 6, 2013. Standing on the massive deck of the Navy’s USS Ponce, Hagel said the U.S. is entering the new nuclear pact with Iran “very clear eyed” and it remains to be see whether Tehran is serious about keeping its development peaceful. (AP Photo/Mark Wilson, Pool)
A ScanEagle drone sits on the deck of the USS Ponce in Manama, Bahrain, Friday, Dec. 6, 2013. Standing on the massive deck of the Navy’s USS Ponce, Hagel said the U.S. is entering the new nuclear pact with Iran “very clear eyed” and it remains to be see whether Tehran is serious about keeping its development peaceful. (AP Photo/Mark Wilson, Pool) Bilde: NTB scanpic
5. aug. 2014 - 19:01

Skogbrannen som herjer i midt-Sverige omtales som den største i landet i moderne tid. Nylig ble det også klart at brannen har krevd ett menneskeliv.

I dag benytter svenskene konvensjonelle metoder for å bekjempe flammene, med 13 helikoptre som slipper vann på flammene, og brannmannskaper på bakken. I tillegg har svenskene fått hjelp av franske vannbombefly, som sliter med å lette i den tette røyken.

Men nye metoder for å begrense en skogbrann er nå på vei.

Les også: Over 100 branner i året er forårsaket av lysbuer. Dette kan være løsningen

Droner

I staten Washington, som i disse dager også er plaget av store skogbranner, er myndighetene i ferd med klargjøre bruken av ubemannede fartøyer i kampen mot skogbranner.

I forrige uke ga de amerikanske luftfartsmyndighetene staten tillatelse til å bruke droner for å overvåke brannutviklingen.

En pressetalskvinne i statens departement for naturressurser har uttalt at en avgjørelse om bruken av droner vil avhenge av situasjonens alvorlighet. I så tilfelle er det Boeings ScanEagle som vil bli brukt, uttaler hun til Seattle Times.

Boeings lavkost-drone har et vingespenn på ca. tre meter og er utstyrt med et kamera, og har blitt brukt mye av det amerikanske forsvaret til rekognosering i krigssoner de siste ti årene.

– Interessant for Norge

Heidi Vassbotn Løfqvist er sjefingeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), og sier at droner er interessant både til overvåkning, og for å gi informasjon til brannmannskaper, men at de ikke foreligger konkrete planer om dette i Norge.

Også brannsjefen i Skien, Guttorm Liebe, er positiv til bruken av droner for å få oversiktbilder under selve slukkingsarbeidet. Men til skogbrannovervåkning generelt mener han at droner i dag mangler rekkevidden som småfly har. Høydebegrensningen på 122 meter er også en utfordring, sier han.

I dag er metoden her i Norge å ta bilder av pågående branner fra småfly og sende til PCer hos brannmannskapene via mobilnettet, forteller Liebe. Det gir en forsinkelse på noen minutter som brannsjef Liebe sier er tilstrekkelig.

Liebe forteller lattermildt om tiden før mobilt bredbånd, da flymannskapene slapp en colaflaske med kameraets minnebrikke ned til mannskapet på bakken.

Les også: Flyet var 50 meter fra å kollidere med dronen

Det er en drone av denne typen, Beoings ScanEagle, som staten Washington innfører i skogbrannberedskapen.
Det er en drone av denne typen, Beoings ScanEagle, som staten Washington innfører i skogbrannberedskapen.

Nettbrett

Modellene for å forutsi skogbrannspredning, basert på vær-, topografi og materialdata blir stadig mer finmaskede. Men uansett hvor sofistikerte modellene er blitt, er de ubrukelige med mindre de kan formidles til brannmannskapet raskt.

I fjor sommer gjennomførte det amerikanske skogvesenet et prøveprosjekt hvor brannmannskapet fikk strømmet modelldata til Android-nettbrett mens de var i aksjon, ifølge New York Times. Konklusjonen var at prøveprosjektet var vellykket, men at det fremdeles er utfordringer. Et hovedproblem er at skogbrannrammede områder ofte mangler mobildekning.

Heidi Vassbotn Løfqvist i DSB sier at behovet for slike prognosemodeller er større i USA, hvor man ofte bevisst lar skogbranner brenne ut, og jobber for å kontrollere dem. I Norge er hovedfokuset å slukke brannen så tidlig som mulig.

–  Med branner som tar lang tid, har man muligheter til å bruke tekniske hjelpemidler på en helt annen måte.

Sverige redder norsk brannforskning

LIDAR

Satellitter har vært i bruk for å kartlegge skogbranner lenge, og her kan man se bilder av skogbranner fra hele verden, ved hjelp av NASAs viktige MODIS-sensorer. Her er link til data fra den finske satelitten som brukes til overvåkning av brann i Norge.

Men særlig USA er det vel så viktig å kunne lage prognoser om hvordan brannene vil spre seg. Det kan blant annet gjøres ved å analysere materialet i skogen. Brann sprer seg som kjent mye fortere i tørt gress enn tjukk skog, mens en trestamme på sin side vil brenne lenger.

– Å kunne måle sammensetningen av brennstoffet i et skogbrannutsatt område er helt kritisk, sier skogbrannforsker George Ottman til nettstedet The Daily Beast.

LIDAR-sensorer er kanskje mest kjent fra landmåling, og bruker ulike typer lys til å måle avstand og kvalitet på vegetasjonen. I dag kan forskere bruke satellittbasert LIDAR for å innlemme data om skogens sammensetning i sine modeller.

Brannsjef Liebe er skeptisk til avanserte modeller fordi mannskaper i Norge vil få for lite trening i å bruke dem. – Situasjonen er en annen i USA, hvor man kan forbrede seg på de store skogbrannene som man vet kommer hvert år.

Liebe mener dagens værmodeller og gode gamle tommelfingerregler fortsatt er det som gjelder for å bekjempe skogbranner i Norge.

Les også:

Dette er røykvarsleren alle ekspertene anbefaler

Bruker oksygenfattig luft til å forhindre brann

Sprinkleranlegg kunne reddet to av tre som omkommer i brann  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.