LUFTFART

Gatwick-flyplassen åpnes igjen etter dronejakt

Hver gang politiet ville åpne flyplassen, kom dronene tilbake.

Gatwick er den nest største av Londons flyplasser. Når den må stenge, får det konsekvenser for flere hundre tusen passasjerer og gir ringvirkninger i resten av landet og på kontinentet.
Gatwick er den nest største av Londons flyplasser. Når den må stenge, får det konsekvenser for flere hundre tusen passasjerer og gir ringvirkninger i resten av landet og på kontinentet. Foto: Victoria Jones/Scanpix
21. des. 2018 - 06:18
Storbritannias nest travleste flyplass Gatwick er åpnet for begrenset flytrafikk etter at droner i 32 timer har ført til stengte rullebaner.
 

– Flyplassen er åpen igjen og de fleste flygningene ventes å gå som planlagt, skrev flyselskapet British Airways til en kunde på Twitter fredag morgen.

Gatwick opplyser selv at et begrenset antall flygninger vil begynne å gå som normalt igjen i løpet av de neste timene. Alle passasjerer bes sjekke status med flyselskapet før de setter kurs mot flyplassen.

Skarpskyttere

I jakten på dronene har politiet satt inn både skarpskyttere og helikoptre. Torsdag ble også soldater satt inn i jakten på det som ifølge politiet har vært bevisste forsøk på å hindre flytrafikken, ifølge BBC. Det er ikke meldt om at noen av dronene er tatt.

– Hver gang vi tror vi nærmer oss droneoperatøren, forsvinner dronen. Når vi tar sikte på å gjenåpne rullebanen, kommer dronen tilbake, sa Justin Burtenshaw ved Sussex-politiet.

The Guardian skriver at China Eastern Airlines' flygning fra Shanghai klokken 6 fredag morgen ble den første internasjonale som landet ved flyplassen siden dronestengningen. Ingen internasjonale flygninger hadde tatt av, men Norwegians fly til Rovaniemi i Finland var på vei ut på rullebanen vel en time etter at det egentlig skulle vært i luften.

Gatwick, Storbritannias nest travleste flyplass, har vært mer eller mindre stengt siden onsdag kveld da politiet fikk meldinger om at to droner fløy over flyplassen. Én rullebane ble åpnet igjen natt til torsdag, men den ble stengt igjen kort tid senere da det ble gjort en ny droneobservasjon. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim
 

Over 110.000 passasjerer ble torsdag rammet av flyplasstengingen, mens 657 av 760 flyginger ble innstilt.

Større, profesjonelle droner

Ifølge politiet er det samtidig ingen ting som peker i retning av en terrorhandling. Det skal være større, profesjonelle droner som er blitt brukt.

Gatwick stengte først onsdag kveld, men ved 3.30-tiden natt til torsdag ble den ene rullebanen åpnet igjen. En ny droneobservasjon førte imidlertid til at den ble stengt igjen bare et kvarter senere, og siden har den vært stengt.

Klokka 11 torsdag, 14 timer etter den første observasjonen, ble det på nytt sett en drone i området.

Stengningen har ført til store problemer i juletrafikken til og fra den britiske hovedstaden. Noen fly er blitt sendt til Heathrow vest for London, mens andre har blitt nødt til å lande i Manchester, Birmingham og andre byer. Enkelte fly er blitt omdirigert til Frankrike og Nederland.

Problemene på Gatwick har også påvirket flytrafikken ellers i Storbritannia og Europa. Norwegian er en av de største aktørene på Gatwick, og stengingen av flyplassen rammer også norske passasjerer.

– Føler med passasjerene

En talsperson for Storbritannias statsminister Theresa May kaller droneflygningen «uansvarlig og fullstendig uakseptabel».

– Vi føler alle med passasjerene som utsettes for så mye forstyrrelser.

Det er vanligvis døgndrift på storflyplassen sør for London, inkludert rundt 20 nattflyginger. Selskapet som driver flyplassen, beklager overfor de reisende, men sier sikkerheten må komme først.

De siste årene har det vært flere meldinger om at droner har vært nær ved å treffe rutefly.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.