SAMFERDSEL

Hver dag blir 223 tog forsinket eller innstilt

Over 40.000 nordmenn rammes hver dag.

Over 40.000 nordmenn rammes hver dag av gjennomsnittlig 223 togavganger som enten er forsinket eller innstilt.
Over 40.000 nordmenn rammes hver dag av gjennomsnittlig 223 togavganger som enten er forsinket eller innstilt. Bilde: NTB scanpix
NTB NTB NTB
14. apr. 2015 - 08:24

Over 40.000 nordmenn rammes hver dag av gjennomsnittlig 223 togavganger som enten er forsinket eller innstilt. Dårlig vedlikehold og ekstremvær får skylden.

– Infrastrukturen er veldig gammel. Vi har 17 milliarder i etterslep på vedlikehold, så vi ligger et godt stykke unna det vi har definert som god infrastruktur. Det betyr at det oppstår driftsforstyrrelser. Dessuten har vi de siste årene hatt mye ekstremvær, som den gamle infrastrukturen er altfor dårlig til å møte, sier direktør Elisabeth Enger i Jernbaneverket tilVG.

Les også: Togstansen på Oslo S ville ikke oppstått med nytt signalanlegg

De tre vanligste årsakene

Hver dag kjøres 1.033 persontog i Norge, ifølge Samferdselsdepartementet. I gjennomsnitt var mer enn hvert femte tog, totalt 223 avganger daglig, enten forsinket eller innstilt. Det tilsier ifølge VGs egne beregninger at nesten 41.000 passasjerer blir rammet daglig.

Etter samlekategorien «trafikkavvikling», er dette de vanligste feilkildene:

  • 13.129 forsinkelser skyldes feil på signalanlegg, sikringsanlegg eller fjernstyring. 2.804 tog ble helt innstilt av samme årsak.
  • 11.062 forsinkelser skyldes at toget står for lenge på stasjonen. Elleve tog ble helt innstilt på grunn av for langt stasjonsopphold.
  • 10.267 tog ble forsinket på grunn av feil på banen. 622 tog ble innstilt med denne begrunnelsen.

Les også:

NSB har kuttet strømforbruket med 30 prosent på ti år

Reisetiden mellom Oslo og Stockholm skal kuttes med halvannen time

Her kjører toget helt uten kjøreledning  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.