OLJE OG GASS

– Hull i skroget er ingen bagatell

Statoil får kritikk for å ha fomlet med evakueringen fra Floatel Superior.

LANG TID: Statoil brukte flere timer på å bestemme seg for evakuering av Floatel Superior.
LANG TID: Statoil brukte flere timer på å bestemme seg for evakuering av Floatel Superior. Bilde: Floatel Int
8. nov. 2012 - 19:18

Stavanger: Statoil har fått kraftig kritikk fordi det gikk så lang tid før mannskapet ble mønstret da boligplattformen begynte å ta inn vann natt til onsdag. Det gikk over seks timer før evakueringen kom i gang.

HMS-ansvarlig Ketil Karlsen i Industri Energi er bekymret over det han omtaler som fomlete beslutning om evakuering.

- Dette er alarmerende opplysninger. Hvis de fomler med avgjørelser om evakuering er det kritikkverdig. Her er det et ledelsesansvar som ikke er ivaretatt på tillitsvekkende måte. Slik vingling og venting er det mange nok av eksempler på. Ledelsen må kunne ta tøffe beslutninger. Hull i skroget er ingen bagatell, sier han til foreningens nettside.

Les mer:

Boligplattform evakueres etter skade på ballasttank  

– Et betydelig antall regelverksavvik  

Trygg evakuering

Statoil mener evakueringen foregikk trygt og effektivt. Selskapet vil ikke si om det var feil å starte evakueringen mange timer etter at plattformen tok inn vann.

– Vår andrelinje ble mobilisert umiddelbart da det ble varslet om vannintrengning i fremre babord potong kl 03:40. Ballastering ble raskt igangsatt for å rette opp slagsiden. Dette tok omtrent en time. Da begynte man å planlegge for en nedbemmaning, sier pressetalsmann Ola Anders Skauby i Statoil til Teknisk Ukeblad.

Han sier at mørket gjorde det vanskelig å få oversikt over hva som forårsaket vannintrengningen.

– Dagslyset ga et bedre bilde av dette og man besluttet å gjennomføre en evakuering av ikke-kritisk personell.

Les mer:

Forstår ikke hvorfor ankeret løsnet

– Plattformen var full av feil  

Ikke dramatisk

Ifølge Statoil syntes de fleste ombord på Floatel Superior at evakueringen var udramatisk.

- Etter at vi hadde stabilisert riggen var det ingen akutt fare, men den visuelle inspeksjonen viste et skadeomfang som tilsa evakuering. Vi gjennomførte da en sikker, trygg og effektiv evakuering. I en slik situasjon har vi mindre marginer å gå på, og derfor ønsker vi alltid å evakuere personell som ikke er nødvendig, sier Bente Aleksandersen, beredskapsleder og direktør for drift sør på norsk sokkel i Utvikling og produksjon Norge i en melding.

Hun understreker at selv om flere beskriver opplevelsen av hendelsen og evakueringen som udramatisk, kan hun ikke se bort fra at andre opplevde det annerledes.

Venter på granskning

- Hvorfor ble ikke folk om bord på Floatel Superior mønstret tidligere?

- Vi ser at det reises spørsmål ved noen av de beslutningene som ble tatt under hendelsens forløp. Det vil vi overlate til granskingen å gi svar på, sier Aleksandersen.

Les også:

Se hvordan Yme-plattformen svaier

50 milliarder i kostnadssprekk  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.