BYGG

Høyblokka må asbestsaneres

MÅ SANERES: Høyblokka i Regjeringskvartalet sto ferdig i 1958, en periode det var vanlig å bruke asbestholdige byggematerialer. I ytterveggene er det eternittplater som ble skadet i eksplosjonen.
MÅ SANERES: Høyblokka i Regjeringskvartalet sto ferdig i 1958, en periode det var vanlig å bruke asbestholdige byggematerialer. I ytterveggene er det eternittplater som ble skadet i eksplosjonen. Bilde: Tor Heimdahl, Statsbygg
Mona StrandeMona StrandeJournalist
17. aug. 2011 - 10:45

Ferske målinger viser at asbestfiber er spredt i luft og på overflater etter angrepet mot Regjeringskvartalet 22. juli.

Høyblokka fra 1958 har eternittplater i ytterveggene, og det er når disse har blitt knust i eksplosjonen at asbestfibrene har spredt seg.

Britiske rådgivere: Britiske rådgivere: Slik bør regjeringskvartalet sikres

Vil bli verre

Statsbygg har engasjert et firma til å foreta målinger, og selv om luftmålingene viser asbestkonsentrasjoner under grenseverdiene angitt i asbestforskriften, antas det at konsentrasjonene vil stige når ryddearbeidene starter opp.

Derfor innfører nå Statsbygg strenge prosedyrer etter asbestforskriften for å hindre asbestskader under opprydningsarbeidet.

Dette vil også føre til strengere retningslinjer for uttak av gjenstander fra Høyblokka.

Sweco: Tror ikke høyblokka må rives

Også glasstøv

Spredning av asbestfiber til andre bygninger i eller utenfor Regjeringskvartalet, anses å være ubetydelig og vurderes ikke som en risiko.

I en pressemelding skriver Statsbygg at de samarbeider med ekspertise innen innemiljø, skadesanering og miljøfarlige stoffer for å kartlegge andre mulige miljø- og helsefarlige stoffer som måtte finnes i den skadede bygningsmassen i Regjeringskvartalet.

I tillegg til asbest er det høye konsentrasjoner av blant annet glasstøv i Høyblokka. Det vil også kreve spesielle forholdsregler når innvendig rydding og sanering kommer i gang.

BE: – Energikravene blir utfordringen

Les også:

Disse skal rydde Regjeringskvartalet

BILDESERIE: Se ødeleggelsene i Justisdepartementet

Nå undersøkes høyblokka innvendig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.