BYGG

Høyblokka blir stående, Y-blokka skal rives

 

Y-blokka, til venstre i bildet, skal rives. Høyblokka blir stående.
Y-blokka, til venstre i bildet, skal rives. Høyblokka blir stående. Bilde: Scanpix
25. mai 2014 - 15:17

Høyblokka og plassen foran i regjeringskvartalet skal bevares, opplyser statsminister Erna Solberg (H). Y-blokka skal rives, men nye bygg kan komme til.

– Høyblokkas forside med lindealleen foran og den integrerte kunsten i Høyblokka skal bevares, sier Solberg.

Les også: Høyblokka tilfredsstiller byggtekniske krav

Y-blokka rives

Samtidig skal Y-blokka rives, opplyser kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse om regjeringskvartalets fremtid søndag ettermiddag.

– Vi er opptatt av å ha større rom for et godt, grønt og åpent regjeringskvartal. Det er vanskelig hvis man beholder Y-blokka, sier Sanner.

Sanner sier kunsten fra Y-blokka skal bevares når blokka rives.

– Måken og Fiskene, de to store kunstverkene i Y-blokka, vil selvsagt bli godt tatt vare på, forsikrer Sanner.

Begge kunstverkene er basert på skisser av Pablo Picasso, og er sandblåst av Carl Nesjar. Fiskene er en integrert del av ytterveggen mot Akersgata, mens Måken står i vestibylen.

– Vi vet det er ulike vurderinger i både historiske og arkitektoniske miljøer, men Y-blokka er et stengsel for et mer åpent byrom, sier Sanner.

Video: Se hele TUs debatt om regjeringskvartalet

S-blokka rives til høsten

Forslaget innebærer også at S-blokka rives.

Det skjer allerede til høsten, ifølge Sanner. I tillegg åpner regjeringen for tilbygg på baksiden av Høyblokka mot Grubbegata, og at det kan bygges høyere bygg enn i dag.

Hvor mange bygg det kan dreie seg om, blir først klart i neste fase, ifølge Sanner.

Alle departementene, unntatt Forsvarsdepartementet, skal samles i det nye regjeringskvartalet, og alle som jobber der får faste kontorplasser.

Multimedia: Så mye har Oslo forandret seg på bare seks år

5700 arbeidsplasser

– Regjeringskvartalet er først og fremst de ansatte som jobber der. Vi er derfor opptatt av å skape fremtidsrettede, fleksible og attraktive kunnskapsarbeidsplasser i regjeringskvartalet der de ansatte kan samhandle på nye måter og løse oppgavene effektiv, sier Sanner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Regjeringen planlegger rundt 5700 arbeidsplasser i kvartalet fram mot 2034.

Sikkerheten skal stå sentralt i arbeidet med det nye kvartalet. Sikkerhetstiltakene skal integreres både i design av uteområder, arealdisponering og materialbruk.

– Diskusjonen var viktig

Striden om hvordan et nytt regjeringskvartal skal se ut, har særlig dreid seg om riving eller bevaring av den symboltunge Høyblokka, som blant annet huset Statsministerens kontor.

På spørsmål om hva som har endret seg etter konseptutvalgets anbefaling om riving av samtlige bygg som ble skadd i terrorangrepet 22. juli 2011, viser Solberg til den brede diskusjonen som fulgte i offentligheten.

– Den diskusjonen har påvirket regjeringens arbeid ikke minst rundt de symbolske og kunstneriske verdiene av Høyblokka. Det har vært en viktig vurdering for regjeringen å ta vare på de symbolske verdiene for den norske befolkningen, sier Solberg.

Les også: Regjeringskvartalet er fortsatt terrorutsatt

Faginstanser anbefalte bevaring

Sanner understreker at regjeringens konseptutredning påpekte at det er mulig å beholde Høyblokka.

Under et høringsmøte i mars i år gikk et stort flertall av faginstansene – inkludert Fortidsminneforeningen, Norske arkitekters landsforbund, Norske landskapsarkitekters forening, Oslo Bys Vel, Riksantikvaren, Norsk Form og Byrådsavdelingen for byutvikling i Oslo kommune – inn for bevaring.

Statsminister Erna Solberg og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under pressekonferanse om regjeringskvartalet. Regjeringen går inn for at Høyblokka i regjeringskvartalet blir stående og at Y-blokka rives.
.Statsminister Erna Solberg og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under pressekonferanse om regjeringskvartalet. Regjeringen går inn for at Høyblokka i regjeringskvartalet blir stående og at Y-blokka rives. Scanpix

Bildeserie: Regjeringskvartalet ett år etter

Innen 2025

Nå skal planprogram og reguleringsplan utarbeides for området.

Aktivitetene, med rom- og funksjonsprogram og eventuelt eiendomskjøp vil pågå fram til utgangen av 2016, før en går i gang med detaljplanlegging med kostnadsanslag. Deretter skal forprosjektet kvalitetssikres før saken legges fram for Stortinget med forventet behandling i 2019.

Dermed kan nytt regjeringskvartal være klart mellom 2023 og 2025, opplyser kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Fornøyd ordfører

Ordfører Fabian Stang (H) i Oslo sier den foreslåtte rivningen av Y-blokka er viktig for infrastrukturen i hovedstaden.

– Jeg synes det er fornuftig at man bestemmer seg for å la Høyblokka stå. Jeg tror det ville blitt feil å rive den, av hensyn til vår historie og alle følelsene som er involvert, sier Stang.

Les også:

Prisen for å bevare høyblokka kan være dobbelt så høy som anslått

– At vinduene ble knust kan ha reddet høyblokka

Oslos nye praktgate hviler på 1100 pæler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.