KRAFT

Høg-Jæren vant vindpotten

Jannicke Nilsen
16. des. 2008 - 15:20

Styret i Enova har i ettermiddag besluttet å bevilge 342 millioner kroner til Høg-Jæren vindpark.

Spenning

Det har vært knyttet stor spenning til om Jæren Energi AS skulle få ny støttetildeling, etter at de måtte si ifra seg et tidligere støttetilsagn på 218 millioner kroner for å delta i den nye utlysningsrunden til Enova.

– Vi er veldig glade for den tilliten Enova har vist oss. Nå fortsetter vi arbeidet med detaljplanlegging med sikte på å holde tidsplanen for prosjektet, sier daglig leder Lars Helge Helvig i Jæren Energi AS.

Planen er fysisk oppstart til høsten, og med anleggsstart fjerde kvartal 2010. Anlegget skal produsere 228 GWh fra 2011.Omstridt

I går ble det også kjent at det opprinnelige støttevedtaket fra Enova er klaget inn for EFTAs konkurranseorgan ESA av fem grunneiere og beboere.

Saken svekket åpenbart ikke Høg-Jærens sjanser for å nå til topps i Enovas utlysningsrunde denne gangen også.

Helvig har ikke vært bekymret.

– Nei, jeg har hatt tro på at Enova har sett igjennom dette og skjønt at klagen ikke er relevant for saken, sier Helvig.Får også støtte

Kvalheim kraft får totalt 93 millioner kroner for å utvide eksisterende Mehuken vindpark i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane. Samlet produksjon for trinn 1 og 2 vil være 65 GWh fra 2011.

Norges mål om 3 TWh elektrisk kraft fra vindkraft ligger et godt stykke fram. Etter dagens tildelinger, vil vi fra 2011 ha en samlet produksjon på 1,368 TWh. Enova regner med at målet kan nås gjennom tilsvarende bevilgninger i 2009 og 2010.

Ambisjoner

– Enova skal bidra til å utvikle det norske vindkraftmarkedet ved å kontraktfeste utbygging av 3 TWh vindkraft innen 2010, sier adm.dir. Nils Kristian Nakstad i Enova, ifølge en pressemelding.

Ifølge Enova vil produksjonen av 278 GWh el fra vindkraft dekke strømforbruket til 36.000 mennesker. Skulle tilsvarende strømmengde produseres ved et tradisjonelt gasskraftverk, ville det øke CO2-utslippene med 1110.000 tonn pr. år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.