OLJE OG GASS

Her skal Ukraina få nye oljeprodukter fra

Naboland til unsetting.

 Hviterussland er innstilt på å forsyne Ukraina med oljeprodukter.
Hviterussland er innstilt på å forsyne Ukraina med oljeprodukter. Bilde: Anders J. Steensen
4. aug. 2014 - 13:43

Hviterussland er innstilt på å hjelpe Ukraina med oljeprodukter, til tross for store behov i eget land, sier Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

Han snakket mandag med Ukrainas president Petro Porosjenko over telefon.

Les også: Dette er EUs svært spesifikke sanksjonsliste mot Russland

Jordbruk avhengig av olje

I en erklæring etter samtalene opplyser kontoret til Lukasjenko at Hviterussland forstår at det haster for Ukraina, særlig midt under innhøstingen i jordbrukssektoren.

– Selv om vi har behov for dette innenlands, vil vi bestå Ukraina med å sikre økonomien de nødvendige oljeprodukter, heter det. I all hovedsak er det snakk om maskinolje og drivstoff til landbruket.

I mai undertegnet Russland, Hviterussland og Kazakhstan en avtale om å opprette den euroasiatiske økonomiske union, et prosjekt president Vladimir Putin omtalte som en motvekt til Kina, USA og EU.

Les også: Seadrill annonserer storkontrakter med Russland - timer før sanksjonene trer i kraft

Russisk olje

Russiske myndigheter gikk med på skipe 169 millioner fat olje tollfritt til Hviterussland som ledd i en omfattende tollavtale. Til gjengjeld eksporterer Hvitesrussland oljeprodukter til andre land og tilbakefører til Russland tollen dette innbringer.

Ukraina er, via Svartehavet, en av verdens største korneksportører. Landet er midt i innhøstingen og risikerer store avbrudd dersom drivstoffprisene skulle fyke i været.

Meldingen fra presidentkontoret i Minsk sier ikke noe om hvilken pris Hviterussland vil ta for oljen, om det er markedspris eller subsidierte leveranser.

Les også:

Norge vil følge EU-sanksjoner mot Russland

Nye Russland-sanksjoner kan ramme norsk industri  

Russland: – Kortsiktige og ødeleggende sanksjoner

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.