TEKNISK UKEBLAD

Her er ti saker du bør få med deg fra uka som gikk

Det er lett å gå glipp av litt av innholdet vi leverer, om du ikke besøker oss hver eneste dag. Her er ti ting jeg vil anbefale som lesestoff i helga.

Under innflyging til Gullknapp lufthavn i Arendal stoppet motoren og måtte flyet nødlande i Nornestjønn og endte opp ned, flytende i vannet. Det gikk bra med begge om bord.
Under innflyging til Gullknapp lufthavn i Arendal stoppet motoren og måtte flyet nødlande i Nornestjønn og endte opp ned, flytende i vannet. Det gikk bra med begge om bord. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB
21. mars 2021 - 16:15

De siste dagene har TU, Digi og Inside Telecom publisert langt over 100 artikler, pluss videoer og to podkaster. Du har sikkert ikke fått med deg alt.

Å velge ut bare ti av disse som en anbefalt helgelektyre, er egentlig en umulig oppgave. Men jeg prøver likevel. Her er fem saker for abonnenter og fem saker som kan leses av alle, fra de siste sju dagene hos oss:

 1. INDUSTRI: Unik teknologi gir batteri med ekstrem levetid – starter norsk produksjon i år (abonnement). Beyonders teknologi gir et effektbatteri med ekstrem levetid. Det er ikke et litiumionebatteri, men et litiumione-kondensatorbatteri. 

 2. FORSVAR: Må skaffe flere jagerflypiloter: Norske F-35 er sendt tilbake over Atlanteren. Dermed blir det ti norske treningsfly på den amerikanske basen i tiden fram mot full operativ evne (FOC) om fire års tid.

 3. INDUSTRI: Nye industribedrifter på Mongstad kan bli stoppet på grunn av strømmangel: Ber om at gasskraftverket får stå (abonnement). Kraftnettet til Mongstad er svært presset, og det er usikkert når man kan tilby nettilgang til industribedrifter som ønsker seg dit. Derfor ber Mongstad Industripark nå om at gasskraftverket får lov til å stå.

 4. MOBIL: Nye telefoner fra Samsung: Du kan spare stort på å velge disse i stedet for toppmodellene (Digi). Nordmenn kjøper veldig mye toppmodeller, men det kan være lønnsomt å ta en titt på hva som tilbys i hylla under.

 5. IT-BRANSJEN: Tre leverandører konkurrerer om forsvars­kontrakt til 16 milliarder: – Har aldri sett maken (Digi/abonnement). Forsvaret planlegger en omfattende modernisering av sine IKT-kapasiteter. Som Digi.no har omtalt ved flere anledninger tidligere, handler en betydelig del av moderniseringen om å ta i bruk skytjenester, noe Forsvaret nesten ikke bruker i dag.

 6. LUFTFART: Elfly-ulykken: Feil vedlikehold kan ha bidratt til at motoren stoppet. Havarikommisjonen mener det mest sannsynlig var flyets strømstyringsenhet som kuttet strømmen til motoren, trolig på grunn av overoppheting av strømstyringsenheten som følge av lavt væskenivå og luft i kjølesystemet.
   
 7. PATENTER: Sivilingenør fikk opphevet patent som han selv sto bak. Nå har han lovet forsvarsgründere at det aldri skal skje igjen (abonnement). Å vise en kombinasjon av virtuell informasjon og den virkelige verden til militært bruk, er gründerideen bak det lille teknologiselskapet Augmenti i Trondheim. Nå er en flere år lang strid med innleid sivilingeniør gravlagt for godt.

 8. ELBIL: Volkswagen vil bygge seks giga-batterifabrikker. Produksjonen skal halvere battericellekostnaden i det rimeligste segmentet, og redusere cellekostnaden innen det VW kaller volumsegmentet med 30 prosent.  

 9. KARRIERE: Etterspørsel matcher ikke kompetansen: Her mangler det flest IT-folk (Digi/abonnement). Behovet vil øke videre med 66 prosent fra nå og de neste ti årene, ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse. Det er mye sterkere vekst enn vi har hatt de siste ti årene.

 10. BIOTEKNOLOGI: Forskerne tror vaksinering mot korona kan bli like vanlig som mot influensa: Nå kommer de oppdaterte versjonene (abonnement). – Vi ser at koronaviruset ender seg over tid og at man må oppdatere vaksinene deretter, slik Moderna nå gjør, sier vaksineforsker og immunolog Ranveig Braaten, ved Universitetet i Oslo, til TU.

Til slutt vil jeg også minne om våre to podkaster fra tidligere denne uka:

Fortsatt god helg!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.