KARRIERE

Her er det gøyest på jobb

Forskjeller mellom landsdelene.

En undersøkelse om arbeidsglede viser at Norge og særlig Nord-Norge skårer høyest på arbeidsglede sammenlignet med resten av Europa.
En undersøkelse om arbeidsglede viser at Norge og særlig Nord-Norge skårer høyest på arbeidsglede sammenlignet med resten av Europa.
25. apr. 2014 - 10:10
Vis mer

Norge er det landet i Europa som skårer høyest på arbeidsglede. Nederland og Danmark er henholdsvis på andre og tredje plass.

Det viser undersøkelsen European Employee Index fra medlemsorganisasjonen HR Norge og konsulentselskapet Ennova.

Leder av HR-Norge Even Bolstad sier at det er først og fremst land i Nord-Europa som viser mest arbeidsglede.

– Vi ser at høy grad av arbeidsglede henger sammen med ledelseskulturen og høy grad av tillit i arbeidslivet. Grunnen til at Norge gjør det så bra er svært god økonomi som skaper trygghet. I tillegg har vi en sterk tillitskultur.

Les også: Dette er teknostudentenes drømmearbeidsgivere

Mexico er best

Den årlige kartleggingen gjennomføres i over 20 land. Norge er på tredje plass i verdenssammenheng når det gjelder arbeidsgjelde. Mens Mexico og India er på første og andre plass.

Ifølge Bolstad er det flere faktorer som de definerer arbeidsglede ut i fra.

– Vi definerer som en funksjon av motivasjon som er viktig for engasjement og trivsel som er en sentral driver for troskap, sier Bolstad.

Andre parametre som undersøkelsen evaluerer er omdømme, overordnet lederskap, samarbeid, det daglige arbeidet, lønns- og ansettelsesforhold og faglig og personlig utvikling.

Les også: Dette sjekker arbeidsgiveren før du får jobben

Nord-Norge er best

Undersøkelsen viser at høyest arbeidsglede er i Nord-Norge. Finnmark, Troms og Nordland er på første plass, mens Oslo er på siste plass i undersøkelsen.

Det forklares med at aktivitetene og veksten knyttet til oljenæringen i nord skaper optimisme. Men det er ikke den eneste forklaringen.

– Vi tror det har sammenheng med mindre enheter i næringslivet, som igjen gir større følelse av å være tett på virksomhetens mål og strategier, sier Bolstad.

Arbeidsgleden varierer sterkt fra sektor til sektor i arbeidslivet. De aller lykkeligste arbeidstakerne i landet jobber i kulturlivet og i foreninger og frivillige organisasjoner. På siste plass er arbeidstakere i transportsektorene.

Dyrke samspillet

Mer samarbeid og mindre konkurranse internt bidrar til en bedre arbeidskultur. Det sier Endre Sjøvold, førsteamanuensis ved NTNU.

– Jeg kjenner ikke til undersøkelsen og hvor forskjellig er arbeidskulturen i ulike deler av Norge. Men for å skape mer arbeidsglede anbefales det å dyrke samspillet mellom mennesker. Det bidrar til mer trivsel på arbeidsplassen.

Les også:

200.000 nordiske industrijobber kan gå tapt

– Avmakt, standardisering og begrensede utviklingsmuligheter offshore

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.