KLIMA

Her blir ørkenen grønn

Sahara Forest Project gror frem i sanden i Qatar.

8. sep. 2012 - 09:21

 

 

Prestisjeprosjektet til Bellona og de andre gründerne i Sahara Forest Project er ikke lenger bare et fatamorgana mellom sanddynene.

Nå kommer de første bildene fra bygningsarbeidene i ørkenen utenfor hovedstaden Doha i Qatar.

– Vi jobber nå på høygir for å kunne åpne anlegget under klimatoppmøtet i desember. Vi tror anlegget vil være et konkret og håndfast eksempel på hvordan innovasjon og samarbeid mellom ulike aktører kan skape bærekraftig vekst, sier direktør Joakim Hauge i Sahara Forest Project.

Les også: Norge kan få verdens største klimasenter

Konfirmert

I flere år har Bellona fortalt om sitt hjertebarn som kunne gjøre ørkenen grønn. I februar i år ble barnet endelig konfirmert i den norske statsministerboligen.

Gjødselgigantene Qafco og Yara signerte der en samarbeidsavtale med Sahara Forest Project – foran statsministrene Jens Stoltenberg og Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani.

De to selskapene dekker kostnadene for utbyggingen, estimert til 30 millioner norske kroner, mens Sahara Forest Project fortsatt er eid av Bellona Holding, Bill Watts og Michael Pawlyn.

Les også: Blir Hauge verdens miljø-Messias?

Tåkefanger

Testanlegget bygges på et 10 000 m² stort område på gjødselgiganten Qafcos anlegg, og det vil vise hvordan det er mulig å dyrke i ørkenen med kun bruk av saltvann og fornybar energi – en idé gründerne fikk fra den namibiske tåkefanger-ørkenbillen.

Billen utnytter temperaturforskjellen mellom natt og dag og lager sitt eget drikkevann gjennom å kondensere vann på skallet. Når den vil drikke, tilter den bare litt på kroppen slik at vannet renner inn i munnen på den.

Pilotprosjektet i Qatar huser en kombinasjon av saltvannsdrivhus, konsentrert solkraft og solceller, fordampningshekker for utendørs beplantning, algedyrkingsenhet og salttørkingsanlegg.

Les også: – Alvorlig utfordring for livet i havet

Positivt eksempel

Joakim Hauge innrømmer at det har vært et krevende byggeprosjekt. Temperaturer på 50 grader celsius på dagtid har gjort at mye av byggingen har måttet foregå på natten. Men de er likevel i rute.

Drivhuset er nå reist og er i ferd med å ferdigstilles med innvendige tekniske installasjoner. Rørledninger og tekniske installasjoner under bakken er ferdige, og fundamenter er støpt. De andre tekniske hovedkomponentene – solkraft, avsalting og algeanlegg – er ferdig produsert off-site og vil installeres over den kommende måneden.

Hauge håper prosjektet kan løftes frem som et lyspunkt under klimaforhandlingene i Doha i desember – forhandlinger som etter kollapsen i København i 2009 har vært preget av begrenset fremgang og pessimisme.

Hauge håper prosjektet kan løftes frem som et lyspunkt under klimaforhandlingene i Doha i desember – forhandlinger som etter kollapsen i København i 2009 har vært preget av begrenset fremgang og pessimisme.HEKTISK BYGGEAKTIVITET: Målet er å kunne åpne anlegget under klimatoppmøtet i desember.

Les også:

København bygger 26 supersykkelstier

Utviklet alternativ til diesel - fikk kjemperegning

Her kjører landets første hydrogenbuss

Vil bleke byer mot global oppvarming  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.