KARRIERE

Her blir du premiert for nytenkning

I dette selskapet kan det lønne seg å dele ideene dine.

25. juni 2012 - 13:21
Vis mer

Odfjell Drilling har lansert en ny portal, kalt Trigger, for forslag til hvordan bedriften kan optimalisere sin drift eller teknologi.

– Vi vet det finnes mange gode ideer fra interne folk, men vi har aldri hatt et system som formaliserer dette, sier leder for teknologi i Odfjell Drilling, Maj Vangsnes.

Dersom ideer blir plukket ut som en potensiell kandidat for videreutvikling, ligger det en premiering til idéhaveren.

– Det kan være en form for royalty eller en andel i bonus. Vi har ikke fastsatt dette ennå, sier Vangsnes.

Lavterskeltilbud

Det hele startet i november i fjor med en kasse, hvor lapper med forslag ble lagt oppi. Nå er det opprettet en elektronisk database hvor de ansatte kan levere sine forslag.

– Det er et skikkelig lavterskeltilbud, og alle får respons på sine forslag. Ingen forslag er for dumme, og det skal være lett å sende det inn, sier Vangsnes.

Resultatet ble nesten 60 forslag av ulik karakter. Både landorganisasjonen, offshorearbeidere i Norge og internasjonalt har engasjert seg.

Etter et arbeidsmøte ble det plukket ut fire forslag som nå er tatt videre. Målet er kommersialisering, og selskapet håper det vil skape verdi.

Les også:

Odfjell Drilling bygger ny borerigg

Statoil snuser på rigg-eierskap 

Selger ideer

Odfjell Drilling har en historie med å utvikle teknologier som kan tjene markedet. Disse blir gjerne solgt, og lever videre på den måten.

I fjor solgte de sin Well Management-divisjon til Ross Offshore, og i 2010 ble softwaredivisjonen Odfjell Consulting solgt til Kongsberg Gruppen.

De fire forslagene som i første omgang har kommet gjennom nåløyet er innenfor forbedring av boreoperasjoner, forbedring av nedihullsutstyr, forbedring av utblåsningsventil (BOP) og forenkling av dokumentasjonsdeling offshore.

Statoil-kontrakt ble trigger

Odfjell Drilling ble nylig kåret som den store vinneren da Statoil tildelte sine borekontrakter for over 30 milliarder kroner.

Les mer her: Statoil tildeler kontrakter for 30 milliarder

For Odfjell Drilling betyr det en estimert årlig verdi på mellom 1–1,5 milliarder kroner, og kraftig økt aktivitet.

– Jeg tror litt av grunnen til at vi kom godt ut i kontraktstildelingen var vår nye operasjons­modell. Vi har jobbet mye med å forbedre denne, og har satt som mål å være teknisk ledende, sier informasjonssjef Gisle Johanson.

Selskapet har sett seg ut fire kjerneområder som skal bidra til at selskapet holder denne posisjonen.

– Den ene er konseptutvikling av nye typer rigger, mer effektive operasjoner, tilgjengelighet av maskiner og utstyr og sporbarhet av utstyr, sier Johanson.

Det er innenfor disse fire områdene Odfjell Drilling først og fremst ønsker forslag til forbedring.

Les også:

Ny rigg for 11 milliarder

Skal følge boreoperasjoner fra smarttelefonen 

Inspirert av Statoil

– Detaljene i forslaget trenger ikke være helt klart. Vi har et tverrfaglig forum som gjør den første vurderingen av forslagene. Deretter ­sendes det videre til de respektive gruppene som håndterer det videre, sier Vangsnes.

I fjor lanserte Statoil en innovasjonsportal for både ansatte og leverandører. Vangsnes innrømmer at de er inspirert av oljeselskapet.

Nå skal det arrangeres et nytt arbeidsmøte med håp om å finne enda flere smarte ideer fra de ansatte.

Les også:

Her er alle høstens nye studier

Industriingeniørene tjente mest

Her legges grunnlaget for fremtidige millionbedrifter 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.