ENERGI

Havvind kan gi en ny mulighet for norsk næringsliv og mye mer elektrisk kraft

Er vi heldige, kan verftsindustrien få et nytt oppsving etter oljen gjennom havvind. Både Norge og Europa trenger mer grønn strøm.

Matematikkprofessor Trond Kvamsdal ved NTNU ser veldig store muligheter for industri og strømforsyning.
Matematikkprofessor Trond Kvamsdal ved NTNU ser veldig store muligheter for industri og strømforsyning. Foto: Odd Richard Valmot
15. juli 2021 - 17:00

Trond Kvamsdal er en mann i vinden. NTNU-professoren jobber med mer enn algoritmer og integraler. Han er dypt opptatt av vinden vi finner på havet – aller mest den som flyter. Det er den som kan utløse de største mulighetene for Norge.

Vi trenger å få havvind til å bli økonomisk lønnsomt av flere grunner. Ikke minst fordi den kan bidra med å utløse veldig mye ny energi som Europa trenger, og som må til om vi skal realisere all den nye, grønne industrien som banker på døra her i landet.

Mange oppgaver

Vi skal elektrifisere transporten, vi skal avkarbonisere metall- og sementindustrien, vi skal bygge datasentre og eksportere strøm – og noen vil drive olje- og gassplattformene med strøm. Alt dette, og mer til, skal bruke grønn, norsk, elektrisk kraft.

Vi trenger 5 gigawatt (GW) mer kraft, mener Kvamsdal. Det kan vi få til med litt over 300 flytende havvindturbiner, store som eiffeltårn, med 15 MW generator eller mer.

Vinter-konservering

Det norske havarealet utenfor landet er enormt og kan potensielt produsere store mengder energi. Mest om vinteren, når vannmagasinene på land ikke blir tilført nytt vann. Da kan vi konservere vann og bruke det til å balansere havvindkraften når det blåser for lite.

I dag snakker vi med Trond Kvamsdal, som er professor ved NTNUs fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Er norsk vindkraft egentlig miljøvennlig? Her fra Statkrafts anlegg på Fosen.
Les også

Sant og usant om vindkraft. Er egentlig vindkraft miljøvennlig?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.