MOTOR

Har passert tre tusen elbiler

Bare Nissan Leaf skal etter planen produseres i et femsifret antall i løpet av senhøsten 2010 og første halvår 2011. Men de første bilene skal til USA, Japan, Portugal, Irland, England og Nederland - ikke Norge.
Bare Nissan Leaf skal etter planen produseres i et femsifret antall i løpet av senhøsten 2010 og første halvår 2011. Men de første bilene skal til USA, Japan, Portugal, Irland, England og Nederland - ikke Norge.
17. aug. 2010 - 10:24

Det viser fersk statistikk fra interesseorganisasjonen Grønn Bil.

– Så vidt vi vet er Norge nummer to i verden målt i antall elbiler per innbygger, kun slått av Monaco. Også i absolutt antall elbiler ser vi ut til å ligge på andre plass, etter USA, sier prosjektleder Ole Henrik Hannisdahl i en pressemelding .

Etter andre kvartal er det nå registrert 3 028 elbiler her til lands.

I teten – foreløpig

Ved siden av gunstige insentivordninger for ladbare biler, peker Hannisdahl på at det nå er bedre tilgang på elbiler enn for kort tid siden.

Aker Brygge blir elbilmekka

– Både Think og Buddy leverer nå biler på løpende bånd. I tillegg har flere andre leverandører meldt seg på i kampen om kundene i det norske markedet, og vi vil se flere og flere modeller hos forhandlerne framover.

Imidlertid tyder alt på at det er mange land som vil rykke fra Norge i antall elektriske biler de kommende månedene. For eksempel er Norge ikke et av tidligmarkedene der Renault-Nissan-alliansen slipper sine kommende elbiler, deriblant Nissan Leaf.

Klima bremser elbilsatsing i Norge

I Sverige bruker nå myndighetene store ressurser på å kjøpte seg plass tidlig i produksjonskøen når produsenter som Renault/Nissan-alliansen, PSA/Mitsubishi og GM/Opel setter sine elbilmodeller i produksjon i mindre skala i år og som i første omgang skal ut i ulike flåteprosjekter. Målet er å få flest mulig av disse 2011- og 2012-modellene på svenske veier.

Les saken: Sverige vil ta elbil-teten

Mest i Osloområdet

Omtrent 2.000 av elbilene er registrert i Oslo og Akershus, der pendlere kan nyte godt av gratis bompasseringer og tilgang til kollektivfeltet.

Men Hannisdahl påpeker at elbilmarkedet er i vekst også utenfor hovedstadsområdet. For eksempel i Trondheim, der kommunen satser tungt på elbiler.

Les saken: Kjerringa med strømmen

– I andre kvartal har mange trøndere fulgt kommunens eksempel, og det er gledelig å konstatere at det har blitt nesten 25 prosent flere elbiler i Trondheim de siste tre månedene. I Tromsø er det nå 52 registrerte elbiler, en økning på 30 prosent siste kvartal, sier Hannisdahl.

Noe av æren for dette må tilskrives Bodø-firmaet Moving City, som registrerer bilene sine i Tromsø.

Les sakene: Først med elektrisk Fiat 500

Avgiftsbrems for leide elbiler

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.