OLJE OG GASS

Han er årets oljemann

Var den første nordmann med doktorgrad i petroleum.

Professor i reservoriteknikk ved NTNU, Jon Kleppe, er kåret til årets oljemann av Society of Petroleum Engineers (SPE). Prisen for han for sitt arbeid gjennom mange år.
Professor i reservoriteknikk ved NTNU, Jon Kleppe, er kåret til årets oljemann av Society of Petroleum Engineers (SPE). Prisen for han for sitt arbeid gjennom mange år. Bilde: Kai Morten Bjorheim
Ina AndersenIna AndersenJournalist
26. mai 2014 - 08:20

Professor i reservoirteknikk ved NTNU, Jon Kleppe, ble fredag kveld kåret til årets oljemann av Society of Petroleum Engineers (SPE), verdens største medlemsorganisasjon for oljeingeniører.

Prisen fikk han for sitt arbeid gjennom flere år.

– Har bidratt på flere fronter

I begrunnelsen for pristildelingen trekkes fram den viktige rollen arbeidet han har spilt i å bygge opp den norske petroleumsindustrien slik vi kjenner den i dag.

«Olje og gass på norsk sokkel var betegnet som ukonvensjonell den gang vi begynte planlegging av produksjon for litt over 40 år siden. Kompetanse har vært grunnleggende for utviklingen siden og NTNU har vært en viktig fabrikk for å utdanne gode ingeniører. 

Han har gjennom sitt arbeid ved Norges Tekniske Naturvitenskapelige Universitet bidratt på flere fronter til at vi i dag har arbeidstakere som har har klart å løse utfordringene på norsk sokkel.»

Les også: Offshoreskipenes far får hederspris

Første Ph.D. i petroleum

Jon Kleppe var den første nordmann som tok doktograd i petroleum, noe som fant sted i 1974 ved Texas A&M University.

Han var også den første nordmann til å bli ansatt i et professorat i reservoarteknikk ved NTH.

Gjennom sine år i Trondheim har Kleppe veiledet rundt 250 studenter til diplomoppgaver. I dag er det flere av disse som innehar sentrale lederposisjoner innenfor Statoil og større oljeserviceselskaper som Schlumberger.

Kleppe var også den som så nødvendigheten av å legge om språket på NTNU til engelsk.

Dette ble påbegynt allerede i 1993, og har bidratt til at man idag har et internasjonalt masterstudium, med over 50 prosent internasjonale studenter og over 6,5 søkere per studieplass.

Les også: Nå er verdens største jackup-rigg snart i Norge

Leder for SPE Stavanger, Hein Andre Langåker (til venstre), delte ut prisen til Jon Kleppe på foreningens årsfest i Stavanger.
Leder for SPE Stavanger, Hein Andre Langåker (til venstre), delte ut prisen til Jon Kleppe på foreningens årsfest i Stavanger.

– Vi trenger flere som Kleppe

I tillegg trekkes professorens internasjonale engasjement fram, som å jobbe for å bygge opp universitetsutdanning i Afrika og for internasjonal forskning og utvikling.

 Å dele kunnskap og hjelpe verden med å dekke sitt energibehov på en sikker og miljøvennlig måte, trekkes også fram i SPE's statutter, skrives det i begrunnelsen.

«Vi trenger flere som Jon Kleppe for å styrke dagens utdanningskapasitet og bidra til å dekke fremtidens økte behov for kompetent arbeidskraft».

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det er 28. gang SPE kårer årets oljemann/-kvinne.

Les også:

Her velsigner thailandske munker Aibels kompressormodul

Så høy oljepris må Goliat nå ha for å gå i null

Snart seiles «Statoils store Korea-test» til Nordsjøen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.