OLJE OG GASS

Gullfaks-plan til 4,6 milliarder klar

Produksjonsstart i 2017.

 Produktivt: Gullfaks-feltet har vært i produksjon siden 1986. Bildet viser plattformen Gullfaks A.
Produktivt: Gullfaks-feltet har vært i produksjon siden 1986. Bildet viser plattformen Gullfaks A. Bilde: Øyvind Hagen, Statoil
16. des. 2014 - 17:58

Gassfunnet Gullfaks Rimfaksdalen i Nordsjøen skal bygges ut for 4,6 milliarder kroner. Planlagt produksjonsstart i januar 2017. Dette er den foreløpig eneste utbyggingsplanen som er levert i år.

Planen for utbygging og drift (PUD) av Rimfaksdalen ble overlevert Olje- og energidepartementet tirsdag.

De utvinnbare reservene er nærmere 80 millioner fat oljeekvivalenter, for det meste gass. Funnet skal bygges ut med en innretning på havbunnen og innebærer investeringer på 4,6 milliarder kroner.

Les også: Kuwaitisk selskap etablerte seg i Norge - fikk Yme med på kjøpet

– Gledelig

– At prosjekter som Gullfaks Rimfaksdalen blir realisert, er gledelig. En viktig del av regjeringens politikk er at alle lønnsomme ressurser skal opp, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

– Da er vi avhengig av å utvikle også de mindre funnene på en tilfredsstillende måte. En del av ressursene i modne områder er tidskritiske på grunn av behovet for tilknytning til eksisterende infrastruktur, fortsetter han.

Les også: Her ser du hvorfor oljeprisen faller

Statoil

Statoil er operatør i utvinningstillatelsen og eier 51 prosent. Medeiere er Petoro (30 prosent) og OMV (19 prosent). Funnet ble gjort i den vestlige delen av Gullfaks Sør.

– Vi er glad for å ha tatt en investeringsbeslutning som vil forlenge perioden med lønnsom produksjon på Gullfaks A-plattformen. Ved å utnytte eksisterende infrastruktur og ta i bruk standardiserte løsninger, klarer vi å skape store verdier for våre eiere, sier Ivar Aasheim, Statoils direktør for feltutvikling på norsk sokkel.

Les også: NHO om oljekuttene: – På kort sikt ser det veldig dystert ut

Lav oljepris

Oljeprisen ligger for tiden rundt sitt laveste nivå på fem år, og bare siden sommeren har den falt 40 prosent. Dette har preget både oljeselskapene og leverandører i bransjen.

Senest tirsdag ble det kjent at nesten 150 ansatte i oljeserviceselskapet Subsea 7 mister jobben. 108 av dem har arbeidet i Norge, skriver Stavanger Aftenblad.

Rimfaksdalen-planen som ble overlevert tirsdag, er den første i sitt slag til nå i år. Samtidig har Statoil varslet at PUD-en for det gigantiske Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen trolig blir overlevert i februar neste år.

Les også:

Dette feltet er en av de viktigste grunnene til at oljeprisen stuper

Fredriksen-selskap forsøkte å stoppe patentsøknaden til norske gründere. Nå møtes de i retten

– Sverdrup må bygges på en slik måte at norske leverandører er konkurransedyktige

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.