INDUSTRI

Gripen gir ti tusen jobber i Sveits

Saab er et steg nærmere kampflyavtale med Sveits.

Sveits skal anskaffe 22 Jas-39E Gripen for i overkant av 19 milliarder kroner. Bildet viser en D-versjon.
Sveits skal anskaffe 22 Jas-39E Gripen for i overkant av 19 milliarder kroner. Bildet viser en D-versjon. Bilde: Swiss Air Force
15. nov. 2012 - 16:07

Den sveitsiske regjeringen, det såkalte Forbundsrådet, sendte onsdag et lovforslag for å sikre finansiering til anskaffelse av nye, svenske kampfly.

Bundesrat ber om at det settes av 3 126 millioner sveitserfranc, tilsvarende i overkant av 19 milliarder norske kroner til kjøp av 22 nestegenerasjons Gripen i énseterversjon, altså Jas-39E.

Kjøpesummen skal fordeles utover ti år.

Les også:

Eurofighter tar opp kampen med Saab

Sveits velger svenske kampfly  

Gjenkjøp

I pressemeldingen fra Forbundsrådet kommer det fram at Saab ennå ikke er i mål med kravet om hundre prosent gjenkjøp fra den sveitsiske industrien.

Slik situasjonen er nå, har svenskene oppnådd en motkjøpsandelen verdisatt til cirka 80 prosent av anskaffelsessummen, rundt 2,5 milliarder franc.

– Kampflyanskaffelsen vil bidra til utvikling av høyteknologisk industri i Sveits og ha en sysselsettingseffekt på rundt 10 000 årsverk, heter det i meldingen.

Les også:

Sverige kjøper inntil 60 nye JAS Gripen-fly

Svenskene vil ha ubemannet kampfly  

Sammen med F-18

De 22 Gripen-kampflyene skal erstatte 54 Northrop F-5E/F Tiger II og fly sammen med 33 Boeing (McDonnell Douglas) F/A-18C/D Hornet som ble anskaffet fra 1992.

I rekognoseringsrolle og bekjempelse av bakkemål vil Gripen overta jobben som tidligere ble utført av Dassault Mirage IIIRs og Hawker Hunter, som var operative fram til henholdsvis 2004 og 1995.

Les også:

Danskene gjenopptar kampflykjøpet

India piner franske kampflyeksportører

Bulgaria snuser på brukte norske kampfly

Nå er Gripen i Asia

– Skrinlegg Gripen NG  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.