BYGG

Gøteborg får Nordens høyeste boligblokk

Forsvaret sa nei til et 237 meter høyt bygg i Stockholm, men lar Gøteborg få et enda høyere ett.

Karlavagnstornet vil, når det blir realisert, bli Nordens høyeste boligbygg.
Karlavagnstornet vil, når det blir realisert, bli Nordens høyeste boligbygg. Bilde: Serneke
2. mars 2015 - 20:58

For få uker siden ble det klart at skyskraperen Tellus Towers, som skulle bli Nord-Europas høyeste boligbygg, ikke vil bli realisert.

Det svenske forsvaret besluttet at bygget må krympes fra den opprinnelige planen på 240 meter, til 45 meter, da det var planlagt i et tettbygget strøk.

Nå sier det samme forsvaret ja til et enda høyere bygg i Gøteborg, skriver Dagens Industri.

Sveriges høyeste

Karlavagnstornet, som bygget heter, er planlagt å være 266 meter høyt. Bygget skal huse 550 leiligheter, og er tegnet av det amerikanske arkitekt- og ingeniørselskapet SOM, som har tegnet seks av de 15 høyeste byggene i verden, blant annet Burj Khalifa i Dubai.

– Vi har fått tillatelse til å føre opp bygget av forsvaret. Når vi er ferdig regner vi med å ha bygget Sveriges høyeste bygg, sier administrerende direktør i Serneke, Ola Serneke, til avisen.

Bygget skal etter planen føres opp i Lindholmen i Gøteborg, det skal være på 75 etasjer og koste 1,8 milliarder svenske kroner.

Se arkitekttegningene: Dette kan bli Londons nye superbru

Karlavagnstornet
Karlavagnstornet Serneke

Klare for byggestart

Planene for bygget er langt fra nye. Allerede for ti år siden begynte Serneke å legge planene for å bygge Sveriges høyeste bygg. Nå forventes byggestart høsten 2016.

– Det er ingenting som står i veien for byggestart neste år nå. Finansieringen av bygget skal skje via salg av de 550 leilighetene som planlegges. Etterspørselen etter leiligheter i Gøteborg er enorm for tiden, så det bør gå av seg selv, sier Ola Serneke.

Karlavagnstornet er ikke det eneste høyhuset som planlegges i Sverige for tiden. I Stockholm planlegges det nå en skyskraper med 45 etasjer og 320 leiligheter.

– Alle prosjektene som planlegges for tiden viser at interessen for høyhus er på vei opp i Sverige, sier Serneke.

Les også:

Planlegger et av landets høyeste hus på Forus

Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett

Bergen får verdens høyeste trebygg  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.