BYGG

Gøteborg får Nordens høyeste boligblokk

Forsvaret sa nei til et 237 meter høyt bygg i Stockholm, men lar Gøteborg få et enda høyere ett.

2. mars 2015 - 20:58

For få uker siden ble det klart at skyskraperen Tellus Towers, som skulle bli Nord-Europas høyeste boligbygg, ikke vil bli realisert.

Det svenske forsvaret besluttet at bygget må krympes fra den opprinnelige planen på 240 meter, til 45 meter, da det var planlagt i et tettbygget strøk.

Nå sier det samme forsvaret ja til et enda høyere bygg i Gøteborg, skriver Dagens Industri.

Sveriges høyeste

Karlavagnstornet, som bygget heter, er planlagt å være 266 meter høyt. Bygget skal huse 550 leiligheter, og er tegnet av det amerikanske arkitekt- og ingeniørselskapet SOM, som har tegnet seks av de 15 høyeste byggene i verden, blant annet Burj Khalifa i Dubai.

– Vi har fått tillatelse til å føre opp bygget av forsvaret. Når vi er ferdig regner vi med å ha bygget Sveriges høyeste bygg, sier administrerende direktør i Serneke, Ola Serneke, til avisen.

Bygget skal etter planen føres opp i Lindholmen i Gøteborg, det skal være på 75 etasjer og koste 1,8 milliarder svenske kroner.

Se arkitekttegningene: Dette kan bli Londons nye superbru

Karlavagnstornet
Karlavagnstornet

Klare for byggestart

Planene for bygget er langt fra nye. Allerede for ti år siden begynte Serneke å legge planene for å bygge Sveriges høyeste bygg. Nå forventes byggestart høsten 2016.

– Det er ingenting som står i veien for byggestart neste år nå. Finansieringen av bygget skal skje via salg av de 550 leilighetene som planlegges. Etterspørselen etter leiligheter i Gøteborg er enorm for tiden, så det bør gå av seg selv, sier Ola Serneke.

Karlavagnstornet er ikke det eneste høyhuset som planlegges i Sverige for tiden. I Stockholm planlegges det nå en skyskraper med 45 etasjer og 320 leiligheter.

– Alle prosjektene som planlegges for tiden viser at interessen for høyhus er på vei opp i Sverige, sier Serneke.

Les også:

Planlegger et av landets høyeste hus på Forus

Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett

Bergen får verdens høyeste trebygg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.