KARRIERE

Google-ingeniør forklarte lav kvinneandel med biologi. Nå har han fått sparken

Et lekket dokumentet har blåst nytt liv i debatten om mangel på mangfold i IT-bransjen.
Et lekket dokumentet har blåst nytt liv i debatten om mangel på mangfold i IT-bransjen. Bilde: Marcio Jose Sanchez
7. aug. 2017 - 09:10
Google er i hardt vær etter at en ansatt lekket et dokument der den lave andelen kvinnelige IT-topper begrunnes med «biologiske årsaker.»
 
Oppdatert 8. august: Den aktuelle IT-ingeniøren, James Damore, bekrefter i en epost til Bloomberg at han har fått sparken. Ifølge Damore skal den oppgitte årsaken være at han med dokumentet bidrar til å opprettholde kjønnsstereotypier.  
 

– Jeg slår bare fast at det at interesser og ferdigheter er forskjellige mellom kvinner og menn, blant annet skyldes biologiske årsaker og at disse forskjellene kanskje forklarer hvorfor vi ikke ser like mange kvinner i IT-jobber og lederroller, heter det i dokumentet som er komponert av en anonym, mannlig programvareingeniør.

Dokumentet, på omkring 3.000 ord, har gått viralt i USA der det er stemplet som sexistisk og har blåst nytt liv i debatten om mangel på mangfold i IT-bransjen.

Ledelsen ikke enig

Ifølge forfatteren har menn forutsetninger som gjør dem bedre dataprogrammerere. Kvinner, derimot, «har mer åpenhet for følelser og kunstneriske områder framfor ideer».

I etterkant av lekkasjen har Googles visedirektør for mangfold, Danielle Brown, sendt ut en epost til alle ansatte angående dokumentet.

– Dette er ikke et synspunkt som jeg eller dette selskapet støtter, fremmer eller oppfordrer til. Vi er enige om at mangfold og inkludering er kritisk for vår suksess som selskap, og vi kommer til å fortsette å stå for det.

For tiden er 69 prosent av Googles ansatte menn, mens andelen menn i IT-relaterte stillinger i bedriften ligger på 80 prosent. Hos Apple er 70 prosent av de ansatte menn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.