Økonomidirektør Ruth Porat i Alphabet ønsker å fokusere på Mountain View. (Bilde: AFP/NTB Scanpix)
EKSTRA

Google

Google tjener så mange penger at de aldri har måttet bekymre seg om finansene. Før nå

Økonomidirektør Ruth Porat i Alphabet ønsker å fokusere på Mountain View. Men kan «Månelandingsfabrikken» deres tilpasse seg?

  • Google

I fjor holdt forskeren og science fiction-skribenten Astro Teller en tale om tekniske nyvinninger.

Det var første gang Teller gjorde dette, men ikke første gang for X, eller Google X, som forskningslaboratoriet hans tidligere var kjent som. Labben har vært sentral i konferansekretser i årevis.

I 2011 gikk grunnleggeren av X, Sebastian Thrun, på podiet i TED (Technology, Entertainment and Design – en nonprofit-organisasjon for spredning av nye ideer), og spådde at førerløse biler ville gjøre slutt på alle dødsulykker i trafikken. I 2013 viste Sergey Brin, medgrunnlegger av Google, seg med den kroppsmonterte datamaskinen Google Glass, og hevdet at ansiktsmonterte innretninger var en naturlig videreføring av smarttelefonen. I 2015 hevdet den tekniske lederen av X’s program for selvkjørende biler, Chris Urmson, at førerløse biler burde drives uten noen som helst menneskelig innblanding. Og i februar 2016 var det Tellers tur.

– Jeg skal fortelle dere en hemmelighet, begynte han, med et selvsikkert smil. – «Månelandingsfabrikken» er et kaotisk sted.

Feiler for å lære

Uttalelsene så ut til å være rettet mot en voksende følelse – blant noen på Wall Street og innen Alphabet (eierselskapet til Google og X) – om at Teller sløste bort penger på ville eksperimenter. Google brukte enorme beløp på å markedsføre Glass – dingsene ble levert av fallskjermhoppere under lanseringen – men produktet floppet, og var borte fra markedet tidlig i 2015. Den selvkjørende bilen fikk flere tilbakeslag både bokstavelig (små kollisjoner) og billedlig (en håndfull av toppingeniørene stakk av for å starte sin egen bedrift for selvkjørende biler).

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Som Ekstra-medlem får du lese unike artikler på Tu.no og Digi.no hver uke.

Eksklusive artikler | Fordypning og innsikt | Rabatt på konferanser

månedlig

Kr 199
Kr 50 per uke
Prøv gratis
Første måned gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?