INDUSTRI

Gir opp millioner - tar ikke selvkritikk

OPTIMIST: Eivind Reiten har fortsatt tro på Shtokman.
OPTIMIST: Eivind Reiten har fortsatt tro på Shtokman. Bilde: Ole Ketil Helgesen
7. aug. 2007 - 09:03

På en pressekonferanse etter det ekstraordinære møtet i bedriftsforsamlingen i Hydro mandag kveld ville ikke Eivind Reiten ta selvkritikk for størrelsen på den omstridte opsjonsgevinsten. Men de sterke reaksjonene fra allmennheten og det politiske miljøet gjorde at han valgte å frasi seg 50 prosent av markedsverdien som er satt på opsjonene tildelt i 2005 og 2006.

Dette utgjør 7,8 millioner, og han vil motta en samlet utbetaling på 19,9 millioner kroner.

Også de sju andre konserndirektørene i Hydro frasier seg opsjonsverdier fra 800.000 til 3,1 millioner kroner

Uforberedt på reaksjoner

Reiten sier han ikke vil delta i en mediedialog om sin egen medvirkning til opsjonspakken. Han vil ikke svare på beskyldningene om inhabilitet.

– Hele sakskomplekset er grundig redegjort for i bedriftsforsamlingen. Jeg har ikke tenkt å diskutere detaljer offentlig. Min lojalitet ligger hos selskapet, og alle mine redegjørelser skjer i forhold til selskapets styrende organer, sier han.

Han sier det ville være arrogant å si at han ikke har lært noe av prosessen, men mener ikke at det i utgangspunktet var noe galt med opsjonens størrelse.

– Man må ta inn over seg reaksjonene ute i allmennheten og i det politiske miljø. Jeg hadde ikke ventet de voldsomme reaksjonene, sier han.

Innrømmelse

Næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) mener Hydro-sjef Eivind Reiten innrømmer at opsjonsgevinsten var for stor når han nå sier fra seg deler av beløpet.

– Konsernledelsen har erkjent at beløpene var for store, sa næringsministeren til NTB etter møtet i Hydros bedriftsforsamling.

– Utfallet av saken viser at det var riktig av oss å reise spørsmålet og at det var riktig av regjeringen å engasjere seg, sier Andersen.

Han orienterte statsminister Jens Stoltenberg etter møtet i bedriftsforsamlingen.

Viktig lederinnsats

Reiten avviser at Hydros høye aksjekurser skyldes høye priser på olje og aluminium mer enn ledelsens innsats.

– Sammenlignet med tilsvarende selskaper har Hydro hatt en verdiutvikling som er to-tre ganger større, sier han.

Under det ekstraordinære møtet i bedriftsforsamlingen i Hydro mandag kveld ble det også enstemmig uttrykt tillit til at styret opptrådte forsvarlig da det behandlet opsjonssaken.

I en pressemelding fra Hydro mandag kveld sier bedriftsforsamlingen seg tilfreds med at ledelsen frivillig reduserer sine opsjonsgevinster.

– Bedriftsforsamlingen ser dette som et viktig bidrag til å skape ro om selskapet, hvilket vil gi styret og konsernledelse det nødvendige grunnlag for å videreutvikle Hydro som et av Norges mest sentrale selskap, skriver selskapet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

De ansattes representanter i bedriftsforsamlingen har vært svært kritiske til opsjonsutbetalingene. Under det lange møtet mandag ga de også uttrykk for at reduksjonene som ledelsen i selskapet tilbød var for små. De ønsket imidlertid ikke å bidra til mer uro om Hydro og istemte sin tillit til styret sammen med resten av bedriftsforsamlingen.

– Sjenerøst av ledelsen

Styreleder Elisabeth Grieg er svært glad for tilliten fra bedriftsforsamlingen.

– Vi hadde en juridisk bindende avtale, og jeg er glad for at konsernledelsen bidro med et så sjenerøst tilbud om å redusere opsjonsverdiene, sier hun.

Leder av bedriftsforsamlingen Svein Steen Thomassen sier at bedriftsforsamlingen har full tillit til styret, og mener det har utvist godt skjønn i denne saken, selv om det nye vedtaket innebærer at både Reiten og de øvrige medlemmene av konsernledelsen frasier seg deler av gevinsten.

– Det var en vanskelig situasjon for Hydro, og vi måtte skape ro i rekkene for alle grupper. Vi anser at styrets beslutning var lovlig, sier Steen Thomassen.

Disse gir fra seg Hydro-gevinster

  • Konsernsjef Eivind Reiten – 7,8 millioner kroner
  • Økonomidirektør John Ove Ottestad – 3,1 millioner kroner
  • Konserndirektør Olje & energi: Tore Torvund – 3,1 millioner kroner
  • Konserndirektør Aluminium Metal Torstein Dale Sjøtveit – 2 millioner kroner
  • Konserndirektør Aluminium Products Svein Richard Brandtzæg – 2 millioner kroner
  • Juridisk direktør Odd Ivar Biller – 0,9 millioner kroner
  • Kommunikasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen – 0,8 millioner kroner
  • Personaldirektør Anne Harris – 0,8 millioner kroner

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.