OLJE OG GASS

Gigantsmell på Yme og Valhall

Valhall og Yme-prosjektene overskrider budsjettet med henholdsvis 76 og 100 prosent. Se hele listen over overskridelsene her.

Yme blir 100,2 prosent dyrere enn budsjett.
Yme blir 100,2 prosent dyrere enn budsjett. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
6. okt. 2011 - 11:04

De to prosjektene utgjør til sammen 80 prosent av den totale økningen i prosjektinvesteringer på sokkelen.

Ikke helt uventet er Talismans Yme-prosjekt øverst på listen over kostnadsoverskridelser, med hele 100,1 prosent over opprinnelig estimat. Da PUD ble godkjent i 2007 anslo Talisman at prosjektet ville koste 4,7 milliarder kroner. Nye estimat viser at prosjekter lander på det dobbelte, 9,583 milliarder kroner.

Gigantsprekk i nordsjøprosjekt

Skandaleplattformen

Fortsatt lønnsomt

– Det oppdaterte investeringsanslaget for Yme viser en økning på rundt 4,8 milliarder kroner. Økningen skyldes til dels høyere borekostnader enn ventet som følge av høyere riggrater og boring av ekstra brønner. I tillegg kommer ekstrakostnader knyttet til forlenget prosjektvarighet og venting på vær for installasjon.

Lønnsomheten i prosjektet er påvirket som følge av overskridelsene, men skal fortsatt være god.

Gjør seg klar for Yme-utslep

Dyrere på Valhall

Ifølge Statsbudsjettets nøkkeltall blir BPs Valhall videreutviklingsprosjekt 76,2 prosent dyrere enn opprinnelig plan for utbygging og drift (PUD). Prosjektet var opprinnelig planlagt å koste 24.401 milliarder kroner da det ble godkjent i 2007. Ny anslag viser at prosjektet snarere vil koste 42.989 milliarder kroner å gjennomføre.

– Endringen skyldes til dels en økning i anslag for boring, både som følge av flere forventede brønnboringer, og en økning i kostnadene for boring av hver brønn, heter det i Statsbudsjettet.

Også byggingen av nye fasiliteter har vist seg å være dyrere enn trodd, som følge av lovendring i utforming og kostnadsvekst.

– I tillegg har avgjøringen om å installere havbunnsseismikk og behov for ekstra flotell medvirket til kostnadsøkningen, heter det.

Her er nye Valhall

313 mrd investert

Ifølge statsbudsjettets nøkkeltall er utviklingen i prisene på varer og tjenester som blir brukt i forbindelse med utbyggingene i stor grad påvirket av internasjonale forhold. Det påpekes også at økningen i investeringsnivået i de enkelte prosjektene ikke er det samme som kostnadsoverskridelser, og trenger ikke å være negativt for lønnsomheten i prosjektene.

Samlede investeringer knyttet til prosjekter under utbygging er beregnet til 313 milliarder kroner. Det er en økning på 29 milliarder kroner i forhold til PUD-tidspunktet.

Valhall-kompressorer skulle vært byttet i 2007

Tabellen viser prosjektene med investeringsanslag ved levering av PUD og nytt estimat i 2011-kroner.

Klikk her for større versjon av tabellen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.