OLJE OG GASS

Valhall-kompressorer skulle vært byttet i 2007

BRANN: Beredskapsfartøyet Energy Lord ligger standby under brannen på Valhall-feltet.
BRANN: Beredskapsfartøyet Energy Lord ligger standby under brannen på Valhall-feltet. Bilde: privat
Ole K. Helgesen
15. juli 2011 - 08:45
Vis mer

Opprinnelig levetid på prosesseringsplattformen på Valhall, som ble startet opp i 1982, var 25 år.

Plattformen skal erstattes av en ny prosess- og boliginnretning (PH), men BP har flere ganger søkt om utvidet levetid på grunn av forsinkelser i prosjektet.

Flere advarsler

Fagforeningene og vernetjenesten har advart mot forlenget drift av plattformen fordi det stadig oppstår problemer med det gamle utstyret.

– Vi har hatt mye problemer med disse kompressorene hvor brannen startet på onsdag. Hadde man allerede i 2007 avklart at plattformen skulle brukes i fem år til, ville nok utstyret blitt erstattet. Men på grunn av at det har blitt søkt om utsettelse for ett år om gangen, har det ikke kommet nytt utstyr på den gamle platformen, sier Christopher Birknes, klubbleder i IndustriEnergi i BP.

Les mer: Ingen skadd i brann på Valhall-feltet i Nordsjøen

Mange forsinkelser

Tidligere i år fikk BP samtykke fra Petroleumstilsynet til å bruke plattformen frem til 31. desember.

I samtykkesøknaden for utvidet levetid påpekte fagforeningene utfordringene knyttet til utvidet levetid på plattformen.

– Vi har hatt flere eksempler på at aldringsprosessen og slitasjen har satt sine spor. Flere hendelser den siste tiden tyder på det. Vi har for eksempel fortsatt ikke noen god oversikt som viser hvilke utstyr vi har aktive avvik på, og kan dermed ikke si at vi har den kontrollen som er nødvendig, ifølge SAFEs Magne Birkedal.

Oppfylte ikke sikkerhetsstandard

I 2007 fant BP 171 avvik på boligplattformen og prossesseringsplattformen. 34 av disse er fortsatt åpne da det ble søkt om ny utsettelse av nedstegning.

Blant annet stilte Petroleumstilsynet kritiske spørsmål til at det var prosessystemer på plattformen som ikke oppfylte teknisk sikkerhetsstandard (ref. API 14C).

Les mer: Ptil ikke fornøyd med Valhall PH

Foreløpig kan hverken BP eller Petroleumstilsynet si om alle avvikene har blitt lukket.

– Våre folk er på Valhall-feltet nå. Det er ikke så mye vi kan si om denne saken ennå, opplyser fagdirektør i Ptil Øyvind Tuntland til Teknisk Ukeblad.

Ukjent årsak

Jan Erik Geirmo i BP opplyser til Teknisk Ukeblad at brannen startet ii tilknytning til en kompressor på plattformen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Brannen varte i halvannen time. Jeg kan foreløpig ikke si så mye om omfanget av den. Og det er for tidlig å si hva som er årsaken til at den oppstod. BP har satt ned en granskningskomite og Petroleumstilsynet har sine folk på plattformen allerede.

– For treg mønstring

Fagforeningene har tidligere påpekt utfordringene knyttet til den store aktiviteten på feltet med full drift på de gamle plattformene samtidig som den nye installeres.

– Ifølge kravet skal det være full mønstring innen 20 minutter i en beredskapssituasjon. På onsdag tok det godt over én time. Dette illustrerer det vi har påpekt, sier Birknes i IE.

Ifølge Geirmo var det mer enn 600 personer på feltet da brannen oppstod.

Hektisk

– Det er stor aktivitet knyttet til Valhalls videreutvikling. Før videreutviklingsprosjektet startet var det 180 personer på Valhall-feltet, men det vil være større aktivitet fremover.

I juli 2010 ble den den nye plattformen installert. Nå blir de nye fasilitetene gradvis bli tatt i bruk frem til endelig overføring av produksjonsprosessen i begynnelsen av neste år.

Et flotell er på feltet for å innkvartere ekstra personell.

Det arbeides med modifikasjoner og forberedelser til oppstart av den nye kombinerte prosess- og boligplattformen mens det er full drift på alle de syv plattformene som utgjør Valhallfeltet.

Les også: Hevder BP er en "versting" i Nordsjøen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.