INDUSTRI

GE har kjøpt Alstom - lover satsing og vekst i Norge

Ser store muligheter.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
19. nov. 2015 - 15:10
Vis mer

Administrerende direktør og styreleder for GE Norden, Hans Enocson, er en snarvisitt i Oslo for å bli kjent med nyervervelsen Alstoms aktiviteter i Norge.

Det er 130 ansatte i Alstom Norge, de fleste ingeniører som jobber med vannkraft, kraftnettet, termisk kraftgenerering og renseanlegg for aluminiumsverk.

Skal vi stole på Hans Enocson, er det ingen stor grunn til bekymring for kjappe kutt, selv om han ikke utsteder jobbgarantier.

– Vi har ikke overtatt Alstom for å kutte. Vi skal vokse, sier Enocson til Teknisk Ukeblad.

Kaffesladder

Enocson kommer rett fra et møte med ledelsen i det som fram til 2. november var Alstom Norge og sjefen Eric Staurset.

– Vil du ha kaffe?, spør Staurset Enocson. – Vi har americano, sier han med et smil.

Det vil svensken som representere verdens største selskap gjerne ha. Fransk espresso har ikke maskinen. Det har ikke Staurset reflektert så mye over heller. Nå er det mindre aktuelt enn noen gang.

Stemningen er god. Småprat og latter rundt kaffemaskinen tyder på god kjemi mellom den norske og svenske sjefen.

Begge ser med optimisme på samarbeidet og mulighetene.

– Det blir en «power hub» her, sier Enocson.

Turbin til toast

For bare 10 år siden hadde GE 70 prosent av aktivitetene i USA og 30 utenfor. Nå er bildet snudd opp ned. Men GE i Europa og Norden har manglet det Alstom kan tilføre.

Enocson vil flytte de rundt 20 GE-ansatte som jobber med kraftmarkedet inn til Alstom-lokalene på Skøyen i Oslo. Herfra skal GE erobre markedet for kraft og energinett som de ikke har klart tidligere.

– I USA har man sagt at GE følger deg «from turbine to toaster». Vi har ikke klart få den samme posisjonen som komplett leverandør i Europa. Det vil klare med Alstoms kompetanse, produkter og markedsposisjon, sier Enocson til Teknisk Ukeblad.

Slitent nett

For å få godkjent oppkjøpet av Alstom, har GE måttet kvitte seg med noe av virksomhetene, både i GE-systemet og i Alstom.

GE betegner seg nå som «verdens digitale industriselskap, som endrer industrien med programvaredefinerte maskiner og løsninger som er sammenkoblete, responsive og intelligente», ifølge en pressemelding etter oppkjøpet og fusjonen.

GE ser fler interessante vekstmuligheter i Norden.

– Det er behov for store investeringer, sier Enocson, og sikter til elektrisitetsnettet.

Både høyspent og mellomspent må oppgraderes og fornyes og nye transformatorer må på plass. Med store innslag av vindkraft og mer solenergi, må nettet og distribusjonen styres og balanseres på andre måter.

GE har levert mye utstyr, deriblant renseteknologi, til kombikraftverket Moutainview, tilhørende Southern California Edison (SCE). Kraftverket er på 1.054 MW.
Både høyspent og mellomspent må oppgraderes og fornyes og nye transformatorer må på plass. Med store innslag av vindkraft og mer solenergi, må nettet og distribusjonen styres og balanseres på andre måter.GE har levert mye utstyr, deriblant renseteknologi, til kombikraftverket Moutainview, tilhørende Southern California Edison (SCE). Kraftverket er på 1.054 MW. GE

– Vi har bare så vidt sett begynnelsen av smartgrid, sier Enocson.

Industrielt internett

– Vi har holdt på med dette i fem år, mens det her i Europa nærmest blir sett på som «hype».

– Alle snakker om «big data» og «internet of things». Kunder sier til oss: Vi har så mye data, hva skal vi gjøre med det? Vi vet, vi ligger langt foran kundene, sier han.

Men dataene må analyseres og brukes til kundens beste. GE kaller det «industrial internet».

– Det er enorme besparelser og produktivitetsgevinster her, både for prediktivt basert vedlikehold og energieffektivisering. Dette området satser vi enormt på og har ansatt 1200 bare siste år på softwareutvikling, sier Enocson entusiastisk.

Konkurrenter til det sisteGE er i Norge mest kjent for sine ultralydapparater som utvikles og produseres av GE Vingmed i Horten.
Konkurrenter til det sisteGE er i Norge mest kjent for sine ultralydapparater som utvikles og produseres av GE Vingmed i Horten.

Konkurrenter til det siste

GEs største aktiviteter i Norge er olje og gass, ultralyd og kontrastvæsker. Hvor det eventuelt er store synergier å hente, har ikke Enocson rukket å få oversikt over.

– Det har vært en veldig ryddig oppkjøpsprosess. Inntil EUs konkurransemyndigheter godkjente oppkjøpet 2. november, har vi vært konkurrenter, sier Eric Staurset.  

Enocson og hans stab er så vidt kommet i gang med å bli ordentlig kjent med Alstom-systemet.

– Vi har allerede fått noen overraskelser, heldigvis bare hyggelige. Men nå blir det en periode der vi ser nærmere på hva vi har, hvilke kunder vi har og hvilke underleverandører vi bruker. Så må vi lete etter synergier og nye markedsmuligheter ut fra det, sier Enocson.

Hvorvidt GE Oil & Gas kan tilføre Alstoms offshore vind noe, er blant temaene selskapene ikke har rukket å se på. Enocson bedyrer at fornybar energi er gitt høyere prioritet i GE nå.

– Vi har nylig opprettet en egen divisjon med konserndirektør som rapportere direkte til konsernsjef Jeff Immelt på lik linje med andre konserndirektører, sier Enocson.

Alstom i Norge har blant annet utviklet renseteknologi for aluminiumsverk. Den virksomheten vil fortsette under GE. Begge tester også ut teknologi på Mongstad for å ta ut og lagre CO2.

– CCS er viktig, men vi må få ned pris og energibruk, sier Enocson.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.