SAMFERDSEL

Fylkesråd sprekker på grunn av E18-utbyggingen

Ap og Sp sikrer flertall for E18-utbygging i Viken – MDG og SV går ut av fylkesrådet.

Denne strekningen er bakgrunnen for at fylkesrådet i Viken sprekker etter under ett år ved makten.
Denne strekningen er bakgrunnen for at fylkesrådet i Viken sprekker etter under ett år ved makten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
24. aug. 2020 - 14:16

 

– Vi bør alle bestrebe oss på å lande denne saken en gang for alle. Det er nok omkamp og trenering av lovlig fattede vedtak. Nå må vi få en avklaring, sa fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) på en pressekonferanse mandag.

Også Bærum kommune har også gitt garanti for en del av prosjektet.

– Da skulle det etter mitt skjønn være i orden alt sammen og klart til å sette i gang med byggingen, sier hun.

Krav fra Obos og Hareide

Brenna viste til behovet for å sikre finansieringen av Fornebubanen, som også er en del av Oslopakke 3. Kollektivsatsingen forutsetter bidrag fra grunneierne, med Obos i spissen, og fra staten.

Grunneierne har stilt krav om E18-utbygging for å bidra til T-baneprosjektet. Også samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) har stilt krav om at fylkeskommunen garanterer for lånet, som igjen skal nedbetales med bompenger.

– Jeg kan ikke – og jeg vil ikke – risikere Fornebubanen. Viken har ansvar for best mulig løsninger for folk i Viken. Det ansvaret tar vi, sier Brenna.

Kollisjonskurs

MDG og SV hadde på forhånd varslet at de ikke kunne støtte en bompengegaranti for utbygging av motorveien, som staten krever for å bidra med sin del av utbyggingen av både motorvei og kollektivløsninger vest for Oslo.

Brenna erkjenner at fylkesrådet i Viken nå er på kollisjonskurs med det rødgrønne byrådet i Oslo, som frykter økt biltrafikk inn til hovedstaden.

– Denne delen av E18 ligger ikke i Oslo. Den ligger i Viken, lyder Brennas svar.

MDG både i Oslo og Viken reagerer kraftig på at Arbeiderpartiet går inn for E18-utbyggingen.

– Dette er tidenes miljøsvik i Oslo-regionen. Det er dessuten et soleklart brudd på Oslopakke 3-avtalen, sier miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Lan Marie Berg.

– Klimaløfter fra Arbeiderpartiet er ikke verdt papiret de er skrevet på, sier Kristoffer Robin Haug (MDG), som nå går av som fylkesråd for kollektivtrafikk i Viken

Biler passerer en bomstasjon ut av Oslo på E18 ved Bygdøy.
Les også

Oslo: MDG vil erstatte bomstasjonene

Samarbeider i fylkestinget

Brenna opplyser at Ap og Sp vil fortsette i fylkesrådet sammen, men sammensetningen av det nye fylkesrådet er ikke klart.

De to partiene vil styre videre på den rødgrønne plattformen som de ble enige med SV og MDG om i fjor høst, opplyser Anne Beathe Tvinnereim (Sp), som er fylkesråd for klima og miljø.

De fire partiene vil fortsatt samarbeide i fylkestinget.

Krisemøte i Oslo

Miljøpartiet De Grønne betegner beslutningen om å bygge ut E18 i Bærum for «tidenes miljøsvik» og retter hard skyts mot Arbeiderpartiet.

– Dette er tidenes miljøsvik i Oslo-regionen. Det er dessuten et soleklart brudd på Oslopakke 3-avtalen, sier miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Lan Marie Berg.

– Det er andre gang på få år at Høyre og Ap tvinger gjennom motorveiprosjekter. Om 10 år skal Oslo-regionen være fri for klimautslipp, og da må vi gjøre kollektivtilbudet bedre og billigere, ikke bygge mer motorvei, sier Berg videre og opplyser at hun har bedt om et krisemøte i byrådet i Oslo for å drøfte situasjonen som er oppstått.

– Prosjekt på bilens premisser

Nylig avgått fylkesråd for MDG i Viken, Kristoffer Robin Haug, sier dette er et prosjekt på bilens premisser.

– Det vil føre til flere biler, mer utslipp og mindre penger til buss, bane og gang- og sykkelveier, sier Haug.

Han mener det er Ap som bryter med MDG, ikke omvendt.

– Klimaløfter fra Arbeiderpartiet er ikke verdt papiret de er skrevet på. Det sier seg selv at vi i MDG ikke kan fortsette i fylkesrådet. Arbeiderpartiet bryter med oss, sier Haug.

Saken er oppdatert med kommentarer fra MDG og flere kommentarer fra fylkesrådsleder Brenna.

EUs energikommissær Kadri Simson har gitt energiminister Terje Aasland kort frist til å få fornybardirektivet inn i EØS-avtalen.
Les også

Norge kommer ikke til å hoppe direkte til EUs nye energidirektiver

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.