MARITIM

Fregattulykken: Havarikommisjonens rapport er neppe ferdig før om ett år

Må få skipet i dokk før skadeomfanget blir klart.

KNM Helge Ingstad er sikret med vaiere. Bergingen og Havarikommisjonens rapport vil kunne drøye lenge.
KNM Helge Ingstad er sikret med vaiere. Bergingen og Havarikommisjonens rapport vil kunne drøye lenge. Foto: Jakob Østheim/Forsvaret/NTB Scanpix
12. nov. 2018 - 15:59

Det vil ta lang tid, opptil ett år, før Havarikommisjonens rapport om fregattulykken er klar, opplyser kommisjonen selv.

– Utgangspunktet i sjøloven er at vi skal gjennomføre en undersøkelse og redegjøre innen ett år. Så utgangspunktet er ett år før det kommer en offentlig rapport, sier avdelingsdirektør Dag Liseth i sjøfartsavdelingen til Statens havarikommisjon for transport til VG.

Havarikommisjonen ble raskt kontaktet etter kollisjonen natt til torsdag. Mange opplysninger er allerede sikret for det videre arbeidet med å kartlegge hva som faktisk skjedde da KNM Helge Ingstad kolliderte med oljetankeren Sola TS i Hjeltefjorden. Mens tankskipet kunne seile videre lørdag morgen, ligger fregatten sikret i fjæra utenfor Equinors oljeterminal.

Torill Herland, kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, opplyser til Teknisk Ukeblad at de er i sluttfasen av sikringsarbeidet nå. Etter det starter detaljplanleggingen av bergingen i samarbeid med blant andre DNV-GL og Kystverket. Hvor store skadene på skipet er, blir ikke klart før fartøyet er i dokk.

– Detaljplanen er klar når den er klar, sier hun.

Har intervjuet brobesetningen

Parallelt med å utrede hvordan fregatten kan berges og fraktes til marinebasen Haakonsvern, jobbes det med flere utredninger. I helgen foretok Havarikommisjonen intervjuer med de nærmeste involverte, blant annet brobesetningen på begge skipene. Videre ble tekniske spor og logger også sikret.

– Dette har gitt oss et relativt godt grunnlag for det vi arbeidet med i helgen, som var å sette sammen et grovt hendelsesforløp, sier Liseth.

Havarikommisjonen sier tidsfristen for å ferdigstille en rapport innen ett år er vanlig ved ulykker til sjøs. De vil kun gå ut med noe offentlig tidligere hvis det har sikkerhetsbetydning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.