Fregattulykken: Havarikommisjonens rapport er neppe ferdig før om ett år

Må få skipet i dokk før skadeomfanget blir klart.

Fregattulykken: Havarikommisjonens rapport er neppe ferdig før om ett år
KNM Helge Ingstad er sikret med vaiere. Bergingen og Havarikommisjonens rapport vil kunne drøye lenge. Foto: Jakob Østheim/Forsvaret/NTB Scanpix

Det vil ta lang tid, opptil ett år, før Havarikommisjonens rapport om fregattulykken er klar, opplyser kommisjonen selv.

– Utgangspunktet i sjøloven er at vi skal gjennomføre en undersøkelse og redegjøre innen ett år. Så utgangspunktet er ett år før det kommer en offentlig rapport, sier avdelingsdirektør Dag Liseth i sjøfartsavdelingen til Statens havarikommisjon for transport til VG.

Havarikommisjonen ble raskt kontaktet etter kollisjonen natt til torsdag. Mange opplysninger er allerede sikret for det videre arbeidet med å kartlegge hva som faktisk skjedde da KNM Helge Ingstad kolliderte med oljetankeren Sola TS i Hjeltefjorden. Mens tankskipet kunne seile videre lørdag morgen, ligger fregatten sikret i fjæra utenfor Equinors oljeterminal.

Torill Herland, kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, opplyser til Teknisk Ukeblad at de er i sluttfasen av sikringsarbeidet nå. Etter det starter detaljplanleggingen av bergingen i samarbeid med blant andre DNV-GL og Kystverket. Hvor store skadene på skipet er, blir ikke klart før fartøyet er i dokk.

– Detaljplanen er klar når den er klar, sier hun.

Har intervjuet brobesetningen

Parallelt med å utrede hvordan fregatten kan berges og fraktes til marinebasen Haakonsvern, jobbes det med flere utredninger. I helgen foretok Havarikommisjonen intervjuer med de nærmeste involverte, blant annet brobesetningen på begge skipene. Videre ble tekniske spor og logger også sikret.

– Dette har gitt oss et relativt godt grunnlag for det vi arbeidet med i helgen, som var å sette sammen et grovt hendelsesforløp, sier Liseth.

Havarikommisjonen sier tidsfristen for å ferdigstille en rapport innen ett år er vanlig ved ulykker til sjøs. De vil kun gå ut med noe offentlig tidligere hvis det har sikkerhetsbetydning.