BYGG

Franske arkitekter vil bygge vertikal by i ørkenen

Skal drives ved hjelp av solceller, geotermisk energi og regnvann.

City Sand Tower er en vertikal økoby, tegnet av OXO Architectes.
City Sand Tower er en vertikal økoby, tegnet av OXO Architectes. Bilde: Manal Rachidi Oxo Architects and Nicolas Laisné Associes
7. juli 2015 - 13:27

Et fransk arkitektbyrå har designet en økologisk by i Sahara.

Den vertikale byen har fått navnet City sand tower skal huse både leiligheter, bibliotek, museet, treningssenter og et meteorologisk laboratorium som skal overvåke ørkenen.

Les også: Her bygger kinesere 57 etasjer på 19 dager

Solceller og regnvann

Naturlig ventilasjon skal holde temperaturen nede i tårnet, og designerne har planer om å bygge en innvendig hage for å bedre luftkvaliteten i det 780.000 kvadratmeter store tårnet.

– Vi ønsker å skape et beboelig og grønt økosystem inne i tårnet, som ellers aldri kunne eksistert midt i ørkenen, sier arkitekt Manal Rachdi til Reuters.

I tillegg til dette planlegger arkitektene benytte seg av solceller, å samle regnvann til vanning og vannbruk, og generere geotermisk energi.

Les også: Kjøleanlegget klarte ikke jobben. Nå kjøles byggene av en kjempeisbit

City Sand Tower
City Sand Tower skal huse både leiligheter, bibliotek, museet, treningssenter og et meteorologisk laboratorium. Manal Rachidi Oxo Architects and Nicolas Laisné Associes

Utfordrer boforholdene

Arkitektene regner med at det vil ta om lag 50 år å bygge det 450 meter høye tårnet, og forventer byggestart tidligst om ti år, dersom bygget noen gang realiseres.

– Vi har jobbet mye med å komme frem til et konsept som ikke bare omfatter byggingen av et bygg, men en hel by i ørkenen. Det er et sted med utfordrende klima og vanskelige boforhold, så vi har laget et tårn som fungerer som et beskyttende skall mot varmen, forklarer Rachdi.

Les også: Grunnen sprekker under dem: Nå flytter de hele byen

City Sand Tower
City Sand Tower skal ikke bare være et bygg, men en hel by. Manal Rachidi Oxo Architects and Nicolas Laisné Associes

City Sand Tower
City Sand Tower vil, ifølge arkitektene, ta omlag 50 år å bygge. Manal Rachidi Oxo Architects and Nicolas Laisné Associes

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.