FORSVAR

Forsvarssjefen foran Nordic Response: – Vi bør være bekymret

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at utviklingen i verden bør bekymre alle. Søndag startet militærøvelsen Nordic Response der over 20.000 soldater deltar.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen påpeker at det ikke er en umiddelbar fare for krig.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen påpeker at det ikke er en umiddelbar fare for krig. Foto: Lise Åserud/NTB
4. mars 2024 - 07:28

– Vi bør være bekymret for den utviklingen som skjer i verden. Vi har et Russland som går i feil retning, som er i krig med sitt naboland.

Det sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til TV 2.

Han understreker at det ikke er noen umiddelbar fare for krig mot noen Nato-land, men understreker viktigheten av å vise styrke og samhold for å hindre at noen vil utfordre oss.

Søndag startet militærøvelsen Nordic Response som skal pågå i Troms og Finnmark fram til 14. mars.

Øvelsen er en del av en større Nato-øvelse, som strekker seg fra Finnmark i nord til Romania i sør.

Den norske militærøvelsen Cold Response finner sted i Nord-Norge annethvert år. Men siden Finland og snart Sverige også omfattes av Nato, ble øvelsen utvidet til å omfatte Nordic Response.

Statsminister Mette Frederiksen og miljøminister Magnus Heunicke besøker Nordic Waste i 22. januar 2024. Et diger jordskred truer områdene rundt.
Les også

Forurenset jord fra Norge kan sluke dansk by

– Ny æra i nordisk samarbeid

Øvelsen representerer en ny æra i nordisk forsvarssamarbeid, understreker viseadmiral Rune Andersen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

– Det handler om å bringe forsterkninger inn for å forsvare hele alliansen. En viktig del av det foregår her i Norge, sier Andersen til NRK.

Over 20.000 soldater fra 13 land deltar. Av disse vil rundt 10.000 være på land og dermed være mest synlige i forbindelse med øvelsen, skriver Forsvaret.

– Det er viktig å trene i de nordlige områdene fordi det gir helt unike utfordringer. Hvis man skal kunne operere effektivt her, må man også trene her, sier viseadmiralen.

Øvingsområdet er valgt fordi det gir mulighet til å trene på tvers av grensene til Sverige, Finland og Norge.

– Det har veldig mye å si for hvordan vi tenker rundt forsvaret av Skandinavia at vi nå har et felles Norden samlet i Nato, sier Andersen.

Rygge 20191106. Forsvaret viser frem sine nye F-35 jagerfly på Rygge militære flyplass i Østfold onsdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Les også

Kan bli comeback for Rygge

Stor aktivitet på sjøen

Særlig stor aktivitet blir det på sjøen med over femti påmeldte ubåter, fregatter, korvetter, hangarskip og ulike amfibiefartøy, opplyser Forsvaret.

I luften deltar over hundre kampfly, transportfly, maritime overvåkingsfly samt allierte CH43 Super Stallion, Merlin, Cobra og Osprey.

Tusenvis av soldater på bakken skal i øvelsen forsvare og beskytte nordisk territorium. Det skal benyttes ulike artillerisystemer, stridsvogner, beltevogner og andre landfartøy.

Kong Harald hilser på Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en audiens på slottet. Hjemhentingen kongen fra Malaysia i februar telles som en del av Norges bidrag for å nå Natos toprosentmål.
Les også

Hjemhenting av kongen bidrar til at Norge når Nato-målet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.