IT

Første t-banelinje har fått 4G

Mobilt bredbånd lansert på Grorudbanen i dag

I samarbeid med Tele2 og Netcom, har Telenor åpnet 4G-dekning på deler av t-banens linje 5 til Vestli. Innen april 2016 skal alle t-banetunellene i Oslo ha mobil bredbåndsdekning.
I samarbeid med Tele2 og Netcom, har Telenor åpnet 4G-dekning på deler av t-banens linje 5 til Vestli. Innen april 2016 skal alle t-banetunellene i Oslo ha mobil bredbåndsdekning. Bilde: Telenor
24. jan. 2014 - 14:15

I samarbeid med Tele2 og Netcom har Telenor åpnet 4G-dekning på deler av t-banens linje 5 til Vestli. Dermed får kunder hos alle de tre operatørene tilgang på raskt mobilt internett på Grorudbanen.

Innen april 2015 skal alle t-banetunellene i Oslo ha mobil bredbåndsdekning. Lørenbanen, som er under bygging, vil ha dekning i april 2016.

På rullende pressekonferanse med banen fra Vestli til sentrum, kunne direktører fra teleselskapene og kollektivselskapene, med samferdselsminister Ketil Solvik Olsen, skryte av det som skal være det raskeste mobilnettet på en t-banelinje i verden.

Les også: – Vi er klare for å sette konkrete frister for utbygging av bredbånd

Målte 70 Mbit/s

Teleselskapene blar opp til sammen 90 millioner for å bygge ut strålekabler i tunellene, og nye basestasjoner der banen kjører i friluft.

Hele Grorudbanen har foreløpig ikke full dekning. På fredag var det tunnelen fra Stovner til Vestli stasjon tilkoblet, mens de øvrige tunnelene på skal være på plass i løpet av 2014 og 2015.

Under pressekonferansen kunne dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, fornøyd registrere 70 Mbit/s på smarttelefonen ved Vestli stasjon.

Han forteller at det er tidkrevende å bygge ut i tunellene, særlig fordi det kun kan arbeides i de få nattetimene når banen ikke kjører.

– Med 23 km tuneller og kabel i begge i retninger blir det 46 kilometer strålekabel til sammen. Det er et 2,5 times servicevindu, og alt skal klaffe hele tiden, sier Amundsen.

Les også: Vil ha 100 Mbit til 90 prosent av landet innen 2020

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, kunne fornøyd registrere 70 Mbit/s på smarttelefonen ved Vestli stasjon. Her med konsernsjef i Sporveien, Cato Hellesjø.
Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, kunne fornøyd registrere 70 Mbit/s på smarttelefonen ved Vestli stasjon. Her med konsernsjef i Sporveien, Cato Hellesjø.

Verdenstoppen

På pressekonferansen skrøt administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jensen, av at Oslobanen nå får verdens beste mobilnett på en undergrunnsbane. Bjørn Amundsen bekrefter at dekningen som bygges ut i verdenstoppen.

– Det er noen steder i Kina hvor de har i nærheten av samme hastighet. Å ha 70 Mbit på perrongen i Vestli stasjon er veldig bra.

Grorudbanen var stengt en periode i høst, noe som gjorde det mulig å bygge ut nettet raskere. Fremover vil man måtte fortsette bygge om natten, når tunellene er tomme.

Les også: Her får Lærdal 4G ett år tidligere enn planlagt

Ferdig april 2016

Det vil ta litt over to år før man kan nyte godt av raskt mobilt bredbånd, uansett hvor man tar banen.

Neste strekning som påbegynnes er tunellen mellom Ullevål og Storo, og mellom Volvat på Majorstuen og Jernbanetorget. Telenor opplyser at arbeidet med utbygging vil starte her i løpet av de neste par ukene.

– Dette er starten, vi begynner med de tre tunnelene som kommer på linje 5. Så kommer sentrum med Nasjonalteatret, Egertorget og Jernbanetorget i juli-august, og de er selvfølgelig veldig viktige. Så kommer utbyggingen fortløpende, med Lørenbanen til slutt, sier Amundsen.

Tidligere har man bare hatt Edge, eller 2G-dekning i disse tunelene. Telenor oppgir at den fremtidige dekningen vil variere, og blir en kombinasjon av 3G og 4G.

Les også: Matematisk verktøy skal gi kortere stopp på togstasjonene

Ketil Solvik Olsen forteller at han har innkalt til møte med Jernbaneverket og NSB for å se på mulighetene for tilsvarende dekning i togtunellene.
Ketil Solvik Olsen forteller at han har innkalt til møte med Jernbaneverket og NSB for å se på mulighetene for tilsvarende dekning i togtunellene.

– Bør være mulig for tog

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen sa på pressekonferansen at han har blitt inspirert av teleselskapenes arbeid.

Ketil Solvik Olsen kunne nemlig fortelle at han har innkalt til møte med Jernbaneverket og NSB for å se på mulighetene for tilsvarende dekning i togtunellene.

– Det er litt andre utfordringer med tog, man trenger trolig antennepunkter som kan sende signaler til sendere i togsettet, og ikke strålekabler i vindushøyde som her på t-banen. Men det må være mulig å få til, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider  

Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Nå må webutviklere forholde seg til helt nye regler

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.