X-STERN

Første skip med X-Stern er kommet til Ulsteinvik

Skroget til det første serviceskipet for vindkraft med den nye hekkløsningen X-Stern er nå kommet til Ulsteinvik for utrustning.

Skroget til offshoreskipet med Ulstein SX175 design på vei inn mot Ulsteinvik 3. januar 2016. (Bilde: Don Johansson/Ulstein Group)
Den karakteristiske akterenden X-Stern gir operatøren fleksibilitet til å legge skipet opp mot været. (Bilde: Roy Lindset/Ulstein Group)
Skroget er ankommet fra Polen og bukseres inn i den overbygde dokken til Ulstein verft, der den utrustes og ferdiggjøres for levering til sommeren. (Bilde: Roy Lindset/Ulstein Group)

Skroget til det første serviceskipet for vindkraft med den nye hekkløsningen X-Stern er nå kommet til Ulsteinvik for utrustning.

Skipet, et "service offshore vessel – SOV", er bestilt av Bernhard Schulte Offshore/Windea for oppdrag på Gemini-vindparken i Nederland for Siemens Wind Power Service.

Skroget er bygget i Polen og skal fram til prøveturer og levering til sommeren rustes ut i Ulsteinvik.

Skipet er 88 meter langt, 18 meter bredt og sengeplass til 60. Det vil ha en transitthastighet på 13.5 knop.

Les også: Slik fant Ulstein opp X-bow, X-tender og oppsvingbar thruster

Samarbeid I

Den nye akterskipsløsningen skal gi økt bruksområde og dermed et lengre værvindu for operasjoner.

Skipet har designbetegnelsen Ulstein SX175. Det er utviklet i nært samarbeid mellom Ulstein Design & Solutions, Windea, Bernhard Schulte Offshore og Siemens.

Dette er det første av to SOV-skip bestilt av Bernhard Schulte/Windea. Med X-Stern kan skipet like gjerne sette akterenden som baugen mot været.

I tillegg til et større fleksibilitet, betyr det redusert kraft- og drivstofforbruk mens det ligger på DP (dynamisk posisjonering).

Den karakteristiske akterenden X-Stern gir operatøren fleksibilitet til å legge skipet opp mot været.
Samarbeid IIDen karakteristiske akterenden X-Stern gir operatøren fleksibilitet til å legge skipet opp mot været. Roy Lindset/Ulstein Group

Samarbeid II

Rederiet Bernhard Schulte eier rundt 100 skip og drifter til sammen 600.

Windea Offshore er et joint venture-selskap mellom Bernhard Schulte Offshore, EMS Maritime Offshore og SSC Wind.

Oppfinnelser

X-Stern er en av mange innovasjoner og IP-beskyttede oppfinnelser gjort av Ulstein-gruppen i løpet av de siste 50 årene.

X-Bow ble patentert i 2005 og i 2014 ble X-Stern presentert. I 2015 lanserte Ulstein X-tender.

Ifølge visekonsernsjef Tore Ulstein har bedriften en tydelig innovasjonsfilosofi.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå