HELSETEKNOLOGI

Første dose satt med norsk T-cellevaksine mot korona

En første forsøksperson er dosert med norske Nykode Therapeutics' T-cellevaksinekandidat mot koronaviruset i en klinisk studie.

Dette er en vaksinekandidat som er lettere å produsere, distribuere og administrere, sier administrerende direktør Michael Engsig.
Dette er en vaksinekandidat som er lettere å produsere, distribuere og administrere, sier administrerende direktør Michael Engsig. Foto: Nykode Therapeutics
4. jan. 2022 - 10:08

Totalt har selskapet utviklet tre vaksinekandidater mot koronaviruset. Det er T-celle- og RBD-vaksinekandidatene som nå skal gjennom kliniske studier, skriver Dagens Medisin.

Studiene gjennomføres ved Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssjukehus. Hensikten med å utvikle en vaksine basert på T-celler, er å gi en bredere immunrespons mot koronaviruset som også fungerer mot nye varianter.

I tillegg skal den være enklere å produsere enn mRNA-vaksinene til Pfizer og Moderna, ettersom de bruker DNA-plasmid, som normalt er et mellomtrinn i produksjonen av mRNA-vaksiner.

Nykode Therapeutics (tidligere Vaccibody) har stor tro på vaksinekandidaten, som ennå er et stykke unna godkjenning og allmenn bruk. Administrerende direktør Michael Engsig sier prekliniske studier har vist at vaksinen er veltolerert og gir god kryssbeskyttelse.

– Det vi forsøker å få til med denne T-cellevaksinen, er å gi en lengre beskyttelse, en bedre kryssbeskyttelse mot nye varianter og et større terapeutisk vindu når det gjelder vaksinering. Det er også en vaksinekandidat som er lettere å produsere, distribuere og administrere, noe som er nødvendig for å få vaksiner til de deler av verden hvor det er utfordrende med mRNA-vaksiner, sier han til Dagens Medisin.

Slike Sikorsky S-92-helikoptre er i praksis enerådende i Nordsjøen, men har hatt flere motorulykker før.
Les også

S-92-helikoptre: Tre alvorlige hendelser siden 2020

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.