FORSKNING

Trådløse nettverk av gass-sensorer skal hindre gruveeksplosjoner

Samarbeid mellom Norge og Sør-Afrika.

Norsk-afrikansk samarbeidsprosjekt skal gjøre det tryggere å være gruvearbeider. Prosjektet tar
utgangspunkt i gruveindustrien i Sør-Afrika. Lykkes arbeidet, kan resultatene bli interessante også
for andre land med bemannede gruver.
Norsk-afrikansk samarbeidsprosjekt skal gjøre det tryggere å være gruvearbeider. Prosjektet tar utgangspunkt i gruveindustrien i Sør-Afrika. Lykkes arbeidet, kan resultatene bli interessante også for andre land med bemannede gruver. Bilde: CSIR
Svein Tønseth, Gemini.no
29. jan. 2017 - 21:25

Trådløse nettverk av sensorer som skal forebygge gruve-eksplosjoner, er en verdensnyhet som nå skal utvikles i et samarbeidsprosjekt mellom Norge og Sør-Afrika.

Sør-afrikanerne ønsker å være i stand til å oppdage eksplosive gasser i gruver – før det smeller.

Det har gitt Sintef og en av instituttets knoppskudd, selskapet GasSecure, et oppdrag langt hjemmefra.

Eksplosjonsfare

Sammen med sør-afrikanske forskere og industrifolk, skal de norske prosjektdeltakerne utvikle et kommunikasjonsnettverk utenom det vanlige.

Uten en tråd skal nettverket sende og motta signaler nede i dype gruveganger der graving og sprengning pågår: et svært ugjestmildt miljø med mye fukt, skitt og støv samt høye temperaturer

– I første omgang vil systemet bli brukt til innhenting av data som umiddelbart sier om det er eksplosjonsfare i gruva, forklarer prosjektleder Trond Bakken i Sintef Digital.

Dette vil gjøre tidlige alarmer mulig.

– I neste omgang er målet at datainnsamlingen skal legge grunnlaget for behovsstyrt og dermed energibesparende ventilasjon i gruveanlegg. Vi ønsker rett og slett å utvikle et ventilasjon-on-demand-system for gruvedrift, sier Bakken.

Norsk UD står bak

Lykkes arbeidet, vil prosjektdeltakerne markedsføre resultatene også i andre land som har bemannede gruver. 

Det bilaterale prosjektet har en kostnadsramme på 17 millioner kroner, inkludert utgifter på teststedet, en gruve i drift som industrien stiller med. Av dette er 11 millioner kroner en bevilgning fra norsk UD, representert ved Norges ambassade i Pretoria. Resten av beløpet er egenandeler som Sintef og de andre prosjektpartnerne bidrar med.

Arbeidet følger i kjølvannet av et forprosjekt som ble gjennomført i 2012-13. Dette innledende arbeidet ga nettopp de svarene alle involverte håpet på:

  • Med i bagasjen var teknologi fra Sintef-knoppskuddet GasSecure: en gass-sensor, med røtter i Sintef-forskning. Fra før var det kjent at denne føleren «ser» lekkasjer av eksplosive hydrokarbon-gasser på oljeplattformer, inklusive metanlekkasjer. Forprosjektet klargjorde at sensoren kan oppdage hydrokarbongasser også i gruveganger – og dermed forbedre sikkerheten i gruveindustrien.
      
  • I tillegg ble det påvist at trådløs kommunikasjon i undergrunnen er mulig under utfordrende miljøforhold som er typiske for gruver.
  • Krever 12 millioner tilbake fra rådgivende ingeniører: Mener de anbefalte feil grunnarbeid

Viktige målinger av trekken

I det nåværende prosjektet står to oppgaver i fokus, ifølge prosjektleder Bakken:

Sammen skal de norske og afrikanske deltakerne utvikle en sensor som skal brukes i tillegg til gass-sensoren. Denne ekstrasensoren skal måle trekk, temperatur og fuktighet i gruveganger.

Informasjon om trekken på viktige steder i gruva, vil fortelle gruve-eieren om eventuelle innsig av eksplosive gasser er farlig eller ikke. Med tilgang på slik informasjon, går det an å klare seg med færre gass-sensorer.

I tillegg skal prosjektdeltakerne utvikle kommunikasjonsnettet som knytter alle sensorene sammen til et nettverk.

Gull og diamanter

Gruvedriften i Sør-Afrika omfatter utvinning av blant annet gull, diamanter og platina.

Samarbeidsprosjektet handler både om å styrke lokale partnere og øke sikkerheten i en næring som er viktig for Sør-Afrikas økonomi.

– I tillegg håper vi å lykkes med det langsiktige målet om å utvikle også et system for ventilasjon on demand. Gjør vil det, vil flere gevinster komme i tillegg: økt inntjening i Sør-Afrikas gruveindustri, redusert energiforbruk og dermed også mindre miljøbelastninger, sier Trond Bakken.

Lokale samarbeidspartnere i prosjektet er forskningsinstituttet South Africa's Council for Scientific and Industrial Research (CSIR), Universitetet i Pretoria og industribedriften Ansys, som produserer blant annet utstyr til gruveindustrien.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.