IT

Forskere: Slik endrer mobilbruk hjernen din

Touchskjerm-brukere har en annerledes hjerne.

Bruk av touchskjerm på mobilen gjør at hjernen gradvis endrer måten den prosesserer informasjon fra fingertuppene dine, viser forskning fra europeiske universiteter.
Bruk av touchskjerm på mobilen gjør at hjernen gradvis endrer måten den prosesserer informasjon fra fingertuppene dine, viser forskning fra europeiske universiteter. Bilde: Colourbox
26. mars 2015 - 09:52

Å tekste, sjekke sosiale medier og epost på mobilen kan være med på å endre hjernen vår.

Det viser ny forskning ved University of Zurich, ETH Zurich og Université de Fribourg.

Et av funnene er at de som bruker smarttelefoner har en hjerne som prosesserer berøring annerledes enn de som ikke bruker smarttelefoner med berøringsskjerm.

Kan ses fra loggen

Forsker Akro Ghosh fra University of Zurich sier at repetetive bevegelser på mobilen, hva slags informasjon vi samler og bearbeider gjennom å bevege våre fingertupper omformer vår hjerneaktivitet.

– I praksis gjør de endringene vi treffer på i dagliglivet at hjernen endrer måten den prosesserer informasjon fra hendene dine på, sier Ghosh til Business Insider.

Han mener at man kan se på telefonloggene til ulike mennesker og se direkte sammenhenger mellom dem og deres hjerneaktivitet.

– Basert på telefonlogger kan vi se hvor mye variasjon det er mellom mennesker, og hvor stor del av deres hjerneaktivitet som kan forklares med mobiltelefon, sier Ghosh.

Les også: Konsulent: Dette er de 7 nye hersketeknikkene

62 elektroder

For å gjennomføre undersøkelsen brukte forskerne såkalt elektroencefalografi (EEG). Det er en metode for registrering av hjernens elektriske aktivitet.

37 høyrehendte personer var fordelt i ulike grupper, de som brukte smarttelefon med berøringsskjerm og de som ikke gjorde det.

62 elektroder ble plassert på en EEG-lue for å registrere hvordan hjernen prosesserte informasjon som de samlet når de brukte mobiltelefonen.

Forskerne fant også at forskjellene i hjerneaktivitet hadde direkte sammenheng med hvor mye testpersonene hadde brukt mobilen i dagene før. Ghosh sier at funnene viser at smarttelefonbruk er en ideell måte å undersøke hjernens kortsiktige plastisitet og fleksibilitet.

Les også: Tre tips for et produktivt hjemmekontor

Å sjekke jobb-epost for ofte er et helseproblem

En annen undersøkelse fra University of Surrey viser at du risikerer din helse når du ikke er stand til å koble av jobb etter arbeidstid.

Med det mener forskerne at du for eksempel sjekker jobb-epost, tar jobbrelaterte jobbtelefoner og generelt er på når det gjelder jobb i håp om å være mer effektiv.

Forskerne har undersøkt 50.000 mennesker siden 1992, og studiet viser at du ikke blir mer effektiv av å være på i alle kanaler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

– De medarbeiderne som stadig er på nett og sjekker epost på smarttelefonen utenom vanlig arbeidstid uten at det var forventet av dem, var i risikosonen for å få helseproblemer og ikke være i kontakt med sine omgivelser, ifølge artikkelen hos Ingenjören

Les også:

Dette er tegnet på at sjefen driver med tomprat

Disse 7 tingene bør du aldri si til sjefen

Konsulentselskaper: – Nå kan lang erfaring være gull verdt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.