INDUSTRI

Forskere mener de har funnet stoffet som tar knekken på virus

I forsøk har AM580 blant annet stanset en rekke av influensavirusene.

Innen virusvaksiner foreligger ferdigprodusert, kan viruset ha mutert og vaksinen være tilnærmet verdiløs. Nå håper forskere de har funnet et stoff  som kan ta knekken på mange typer virus.
Innen virusvaksiner foreligger ferdigprodusert, kan viruset ha mutert og vaksinen være tilnærmet verdiløs. Nå håper forskere de har funnet et stoff  som kan ta knekken på mange typer virus. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge/NTB Scanpix
15. jan. 2019 - 07:26

Forskere i Hongkong sier de har funnet et stoff som kan forsinke spredningen av dødelige virussykdommer og mener det kan vært et stort forskningsgjennombrudd.

Teamet ved Universitet i Hongkong beskriver det nyoppdagede stoffet AM580 som «svært potent når det gjelder å forstyrre livssyklusen til ulike virus» i en studie publisert denne måneden i tidsskriftet Nature Communications.

Forskerne ser for seg at stoffet en gang i framtiden kan brukes som et bredspektret antiviralt middel mot en rekke infeksjonssykdommer, til og med mot virus som ennå ikke er oppdaget, hvis det består kliniske studier.

Skummel spredning

Spredningen av dødelige virussykdommer de siste tiårene har understreket behovet for nye virkemidler i kampen mot virus. Verdens helseorganisasjon (WHO) har pekt ut åtte virussykdommer som per nå ikke har effektive mottiltak og som kan komme til å spre seg raskt med høy dødelighet i nær framtid, inkludert luftveisinfeksjonene mers og sars og flere typer blødningsfeber.

Bredspektrede, antivirale midler er sett på som det ultimate virkemiddel fordi de kan brukes mot flere patogener i motsetning til en vaksine, som kun beskytter mot ett virus eller én virusstamme. Innen vaksinene foreligger ferdigprodusert, kan viruset ha mutert og vaksinen være tilnærmet verdiløs.

Gode tester

Forskerne testet AM580 på mus i en toårig studie og fant at det stanset en rekke influensavirus, inkludert H1N1, H5N1 og H7N9, i tillegg til virusene som forårsaker sykdommene mers og sars.

AM580 var også effektivt mot spredning av Zika-virus og Enterovirus 71, det sistnevnte forårsaker munn- og klovsyke.

Et derivat av AM580 er allerede tatt i bruk i behandling av kreft i Japan, der hensikten er at det skal gi lav toksisitet for mennesker. Det er imidlertid ulemper, i likhet med cellegiftbehandling. Som ved cellegiftbehandling brukes antivirus som AM580 for å ødelegge pasientens celler for å «sulte i hjel» kreften. Det gjenstår mye forskning før man vet hva som er rett metode for bruk av midlene. Forskerne advarer om at feil og overdreven bruk kan gjøre mye skade.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.