DECON X DESINFISERING

Norsk teknologi tar rotta på smittestoffer

Bakterier, virus og sporer må se seg slått når Decon-X maskin DX1 tar affære.

Samarbeid: De nye desinfeksjonsmaskinene produseres av Tronerud Engineering på Hønefoss. prosjektavdelingen. Erik Hjertaas (t.v.) er prosjektleder hos produsenten og det samarbeidet er Bjørn Platou i Decon-X svært fornøyd med:
Samarbeid: De nye desinfeksjonsmaskinene produseres av Tronerud Engineering på Hønefoss. prosjektavdelingen. Erik Hjertaas (t.v.) er prosjektleder hos produsenten og det samarbeidet er Bjørn Platou i Decon-X svært fornøyd med: (ORV)

Bakterier, virus og sporer må se seg slått når Decon-X maskin DX1 tar affære.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Av og til går det riktig ille i livet og utgangen kan være tragisk. Men noen ganger kan slike hendelser også være en inspirasjon. Slik var det for Bjørn Platou.

For noen år siden skulle han gjennomføre en enkel kikkehulloperasjon i skulderen. Selve operasjonen gikk bra, men han pådro seg en hissig infeksjon av MSRA-bakterier og holdt på å miste armen.

Etter tre operasjoner til, og mye antibiotika, gikk det bra. Armen ble reddet, men Platou var helt nedkjørt.

Broren til Platou, som er lege, fortalte at 50 prosent av slike infeksjoner oppstår fordi det er bakterier i miljøet på sykehuset. Den andre halvparten kommer av bakterier man har på egen kropp.

Rom for forbedring

Det måtte da være mulig å forbedre denne situasjonen, tenkte Bjørn Platou. Ikke minst var det jo trist at sykehusene skulle ha så mange uønskede ørsmå beboere. Han fant også ut at smittevask, der en operasjonsstue eller et annet rom som skal desinfiseres, fjerner mellom 50 - 60 prosent av alle bakterier, virus og sporer.

Datastyrt: Alle maskinene har en innebygget PC som styrer og overvåker desinfeksjonsprosessen og sender resultatene til Decon-X nettsky.
Datastyrt: Alle maskinene har en innebygget PC som styrer og overvåker desinfeksjonsprosessen og sender resultatene til Decon-X nettsky. Foto: ORV

I en tid hvor problemet med multiresistente bakterier øker eksplosivt er det svært bekymringsfullt at vi ikke blir kvitt dem i institusjoner hvor folk kommer for å få hjelp.

Kunne dette gjøres mye bedre måtte det jo være et marked, tenkte forretningsmannen som hadde drevet norske NERA SatCom i Kina med ti år i Beijing. I 2013 var han leder i EMC og deretter WideNorth, som var etablert av han og andre ansatte fra Nera-tiden.

– Jeg fant at flere selskapet hadde utviklet teknologi for å spraye rom med hydrogenperoksid – H2O2. Det er et sterkt desinfeksjonsmiddel som også brukes til å desinfisere sår. H2O2 virker ved å penetrere celleveggen i mikroorganismene og ødelegge DNA-et. Det er kraftig oksiderende og blir til O2 og H2O. Det er en reaksjon som går raskt så det er viktig at det tilføres ny tåke hele tiden, sier Platou.

Oversikt: Nettskyen til Decon-X genererer rapporter om hvor mange maskiner om er i bruk og hvordan de fungerer
Oversikt: Nettskyen til Decon-X genererer rapporter om hvor mange maskiner om er i bruk og hvordan de fungerer Foto: Decon-X

Selv om hydrogenperoksid er særdeles effektivt, fant de at ingen av selskapene som hadde utviklet maskiner til desinfeksjon hadde laget noe mer enn avanserte motordrevne spraybokser. Det ga jo ingen kontroll.

En norsk importør av et av disse produktene var lite fornøyd med funksjonaliteten og ville gjerne at det ble utviklet noe nytt og mye bedre. 

Så gikk de i gang. 

Ny teknologi

Selskapet Decon-X ble etablert og et utviklingsprosjekt ble startet opp. Målet var å lage en maskin som på en nøye kontrollert og overvåket måte kunne fylle et rom med en aerosol av H2O2.

I løpet av kort tid hadde et samarbeid mellom ingeniører og mikrobiologer bygget den første maskinen, DX1. Det ble satset på industrialisering og kvalitet, ikke minst på grunn av samarbeidet med Tronrud Engineering på Hønefoss.

Den automatiserte desinfiseringsmaskinen, DX1, mates med rommets bredde, høyde og dybde og sensorer sjekker kontinuerlig temperatur, fuktighet og nivået av H2O2 i ppm. En sensor overvåker også effekten av dysen under behandlingen som typisk tar mellom en til tre timer for et rom.

Pumpekammeret: Her settes en beholder med 5 prosent hydrogenperoksid inn som blir til en fin tåke i rommet som skal desinfiseres.
Pumpekammeret: Her settes en beholder med 5 prosent hydrogenperoksid inn som blir til en fin tåke i rommet som skal desinfiseres. Foto: ORV

Én maskin kan desinfisere rom med et volum på opptil 200 m3. Er det større brukes to eller flere maskiner

– Alle de desinfeksjonsmaskinene som vi har solgt siden slutten av 2014 er koblet til nettskyen vår via innebygget GSM. Maskinene er i praksis IoT-devicer hvor vi overvåker effekten, konfigurerer maskinene og automatisk genererer rapporter om hvert eneste rom som blir desinfisert. Og desinfisere gjør de. Sammenliknet med manuell, såkalt smittevask, som reduserer nivået på bakterier, virus og soppsporer med rundt 50 prosent, kan vi garantere 99,9999 prosent reduksjon, sier Platou.

Når maskinen jobber med å desinfisere et rom, sprøyter den ut en tåke med fem prosent H2O2-løsning. For å best mulig effekt er både luft og væsketrømmen trykksatt. Dette sammen med den spesialkonstruerte dysen gjør at dråpene har helt uniform størrelse og at selskapet mener de da har full kontroll med fordelingen av tåken.

Ikke farlig for mennesker

– Det er farlig å gå inn i rommet når det desinfiseres - du vil få et intenst ønske om å forlate rommet raskt, så i praksis må du ha heldekkende gassmaske på om du skal inn, sier Platou.

Før et rom skal desinfiseres må blod, urin og annen synlig skitt fjernes. Så blir alle skap åpnet og skuffer trukket ut. Det gjør at tåken kommer til over alt.

Det eneste Decon-X ikke kan desinfisere er om det står igjen vannglass med forurenset vann.

– Det som er unikt med vårt produkt er at det også gir tilbakemelding på hva som skjer under hele desinfiserings prosessen. Sensorikken måler hele tiden på basis av rommets størrelse og sørger for at det har vært tilgjengelig hydrogenperoksidtåke lenge nok over alt til at alle smittestoffer er destruert. Det hele avsluttes med en rapport som dokumenterer effekten. Skulle noen skru av maskinen for tidlig kommer det en rapport som bekrefter dette også, sier han.

Desinfeksjon - minutt for minutt: Desinfeksjonsrapporten forteller hvordan temperatur, luftfuktighet og hydrogenperoksidkonsentrasjon har vært iver en time i et rom på litt over 30 m 2 .
Desinfeksjon - minutt for minutt: Desinfeksjonsrapporten forteller hvordan temperatur, luftfuktighet og hydrogenperoksidkonsentrasjon har vært iver en time i et rom på litt over 30 m2. Foto: Decon-X

Sunnaas Sykehus har hatt maskiner fra Decon-X siden de startet produksjonen av dem for snart tre år siden. Flere av kundene tester grundig ved å sette ut sporeprøver (biologiske indikatorer), som er de vanskeligste å få has på, på utilgjengelige steder i rom de har desinfisert.

– Slike tester er også blitt utført på mange andre sykehus og de blir sammenliknet med sporeprøver som blir satt opp utenfor rommet. Resultatene har vært svært oppløftende både for oss og kundene, sier Platou.

På Sunnaas Sykehus skal de nå i gang med å teste ut en ny generasjon systemer som er fastmontert i rommet. Det vil forhåpentligvis forenkle desinfisering av rom som skal desinfiseres ofte.

Viktig

At det er viktig å få kontroll med sykehus og på sykehjem, viser tallenes tale. I Norge smittes rundt 36 000 hvert år. 34 000 på sykehus og 2 000 på sykehjem. Mellom 2000 og 4000 mennesker dør årlig av slike infeksjoner - i Norge.

Platou synes samarbeidet og kompetansen som Forskningsrådets BIA prosjekt har tilført er unik.

– De har støttet vår forskning med økonomiske midler, men de har også vært en viktig døråpner for oss når vi har hatt behov for å gjennomføre tester i ulike miljøer. Det er minst like viktig som pengene, sier han.

Decon-X har fortsatt samarbeidet med Tronrud Engineering. De er blitt en verdifull partner i industrialiseringsprosessen og i produksjon av maskinene.

– Dette er et godt eksempel på at det kan lønne seg å produsere her i landet. Vi er helt avhengige av fleksibiliteten og kvaliteten de kan tilby. Jeg har jobbet så mange år i Kina at jeg vet at det kan være risikabelt å sette ut produksjon. Både fordi det vil koste mye ledelsestid å sikre at kvaliteten er konsistent, samt faktorer som kultur, volum og kopieringsmuligheter.

Det er ikke bare rom som skal desinfiseres. På sykehus og sykehjem bruker de mye tid å manuelt smittevaske senger, rullestoler, krykker og mye annet utstyr. Det er en slitsom jobb som kan løses ved å fjerne synlig organisk avfall og deretter sette alt inn på et rom og kjøre en maskin fra Decon-X.

Mange markeder

I dag bruker 70 helseinstitusjoner i Norge selskapets desinfeksjonsmaskiner. Det er ikke bare sykehus som trenger desinfisering. Både i ambulanser, på sykehjem, i næringsmiddelindustrien og på mange andre steder trengs det det desinfisering.

Selv om selskapet har gått med underskudd på flere titalls millioner de siste årene, er markedet potensielt enormt.

– Vi ser også at barnehager og skoler vil kunne ha god nytte av å desinfisere rom og utstyr. På slike steder florerer det med bakterier, virus og sporer, og det er i perioder mye sykdom og luftveis plager. Dette handler også om å frigjøre ressurser. Løten Sykehjem forteller oss at det de sparer inn på en tre timers smittevask av et rom, kan de heller bruke på beboerne. Det er mer meningsfullt for begge parter.

Til nå har Decon-X solgt 91 maskiner, de aller fleste til helsevesenet. En maskin koster 250 000 kroner, men de har også begynt å leie ut maskiner. De kan også rykke ut med maskiner om det er akutt behov for desinfeksjon. Da lukker de hele etasjer i bygninger og desinfiserer alt.

– Jeg tror vi raskt kommer til å bli størst i Norden på dette. Ikke minst når vi får et bedre fotfeste i næringsmiddelindustrien. Jeg ser også at dette kan ha stor effekt hos folk som er veldig allergiske, så hjemmemarkedet kan også bli interessant, sier Platou.

Decon-X er en offisiell leverandør til Olympiatoppen. Få er mer opptatt av å unngå smitte enn idrettsfolk før de skal konkurrere. Derfor går selskapet inn og desinfiserer hotellrom og treningsrom utøverne skal bo og trene. Olav Tufte er opptatt av å minimere risiko og bruker slike maskiner til å fjerne det han kan av risiko forårsaket av smittestoffer.

– Vi ligger an til å selge  60 maskiner i Norge neste år og ser en god økning i årene fremover. Mye av salget vil gå gjennom distribusjonsavtaler som er signert med selskaper i Norden. Neste strategiske marked vil være i nærliggende områder i Europa. Vår hoved rolle skal være å kontinuerlig bli bedre på effekt, produkt og løsninger gjennom videre forskning og utvikling.

– Vi har jobbet med Decon-X siden de startet opp og har stått for samarbeid med industrialisering og produksjonen av maskinene. Vi har bidratt til å gjøre maskinene robuste som er viktig for bruken samtidig som vi har bygget opp effektiv produksjon. Vi benytter mange 3D-printede komponenter i den og plateelementer som vi fremstiller på fabrikken vår i Moss, sier leder i prosjektavdelingen ved Tronrud Engineering, Erik Hjertaas.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå