BYGG

Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig

Plan- og bygningsetaten har mottatt flere formelle klager på vedtaket om rivingen av Y-blokka.

Fra en tidligere markering mot riving av Y-blokka.
Fra en tidligere markering mot riving av Y-blokka. Bilde: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
19. aug. 2019 - 10:02

Plan- og bygningsetaten har mottatt flere formelle klager på vedtaket om rivingen av Y-blokka. Fortidsminneforeningen mener vedtaket er ugyldig.

– Kort sagt mener vi at vedtaket er fattet på feil grunnlag og dermed må kjennes ugyldig, sier generalsekretær Ola H. Fjeldheim i Fortidsminneforeningen til Aftenposten.

Foreningen ber om at vedtaket må omgjøres, blant annet grunnet «vesentlige mangler i reguleringsplanen som er det juridiske grunnlaget for rivevedtaket», og ber om at Y-blokka bevares.

Breidablikk-feltet er bygget ut med fire havbunnsrammer koblet til plattformen på Grane-feltet.
Les også

Vår Energi mener de taper 7–10 milliarder på statens vedtak. Men i retten tapte de fullstendig

Tragedie

I tillegg til foreningens klage, har også Norske arkitekters landsforbund sammen med Oslo Arkitektforening, sendt inn klage før fristen gikk ut fredag. I liket med Fortidsminneforeningen ber de fylkesmannen undersøke om det kan ha skjedd en saksbehandlingsfeil.

– Vi klager fordi vi mener det vil være en tragedie å rive Y-blokken, at det er fortvilende historie- og kunnskapsløst, sier styreleder Tone Selmer-Olsen i Oslo Arkitektforening (OAF).

Plan- og bygningsetaten har også mottatt klager fra én privatperson, og ICOMOS (the International Council of Monuments and Sites).

Leder Gytis Blazevicius i Natur og Ungdom (t.v.) og leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet kommenterer dommen i Fjordsøksmålet onsdag kveld.
Les også

Knusende nederlag for miljøbevegelsen: Staten får deponere gruveavfall i Førdefjorden

Åtte ukers behandlingstid

Arbeidet med å rive det kjente byggverket skal etter planen starte i oktober etter at plan- og bygningsetaten i mai ga Statsbygg klarsignal. Klagene vil bli behandlet innen åtte uker og sendt videre til fylkesmannen i Oslo og Viken for vurdering. Rivingsarbeidet kan ikke starte før en endelig avgjørelse er tatt.

Riving av Y-blokka inngår i den statlig vedtatte reguleringsplanen for kvartalet, og Statsbygg sendte rivesøknaden til Oslo kommune i desember i fjor. Ett av argumentene for riving er at regjeringskvartalet ikke kan bygges over ring 1, som går i tunnel under deler av Y-blokka.

For en knapp måned siden ble det fullstendig kaos da det kom store mengder snø på Østlandet. Nå er det duket for mer snø, men ikke av samme omfang. Utfordringer kan det likevel fort bli.
Les også

Kan bli snøkaos igjen – kollektivselskapet i Oslo lover at de er forberedt denne gangen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.