KLIMA

Flom, skred og storm gjorde skade for 600 millioner kroner i fjor

Mer enn halvparten av erstatningene skyldes uværet i høst.

Et fjøs med 13 geiter ble skylt 50 meter ned elva av vannmassene i Luster i Sogn og Fjordane under høstflommen i oktober.
Et fjøs med 13 geiter ble skylt 50 meter ned elva av vannmassene i Luster i Sogn og Fjordane under høstflommen i oktober. Foto: Tage Skjaak Moen/NTB Scanpix
21. jan. 2019 - 13:07

I 2018 er det registrert naturskader for rundt 600 millioner kroner. Det viser tall fra Finans Norge og Norsk Naturskadepool.

Over halvparten av erstatningene i 2018 kom etter uværet i høst. De største skadene og høyeste erstatningene kom etter høstflommen i Oppland. Deretter følger høststormen «Helene» som særlig rammet Vestlandet og Sørlandet.

I tillegg til naturskadene kommer en rekke vannskader relatert til overflatevann etter kraftige regnbyger, samt skader på biler og båter som ikke er inkludert i disse tallene.

Flere nedbørsrekorder

På Vestlandet var det ekstra vått sist høst, og det ble satt nye nedbørsrekorder mange steder.

– Til tross for utfordringer rundt smeltingen av store snømengder i fjellet i fjor, gikk det nokså bra totalt sett. Likevel er det alltid noen som blir hardt rammet av flom og uværsskader, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

I 2017 utbetalte forsikringsselskapene til sammen 874,5 millioner kroner i erstatning etter naturskader.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.