INDUSTRI

Finner ikke AirAsia-flys svarte bokser tross signaler

Kan ha blitt separert fra halen.

 Henter: Her kommer redningsmannskaper med enda flere deler hentet fra havet hvor Air Asia-flyet forsvant.
Henter: Her kommer redningsmannskaper med enda flere deler hentet fra havet hvor Air Asia-flyet forsvant. Bilde: DARREN WHITESIDE/REUTERS/NTB SCANPIX
9. jan. 2015 - 15:04

Indonesiske dykkere kom fredag tomhendt tilbake etter å ha søkt etter de svarte boksene fra AirAsia-flyet som styrtet i Javasjøen før nyttår.

Letemannskaper fanget opp signaler fra de svarte boksene fredag, tolv dager etter at flyet styrtet med 162 mennesker om bord. Et signal ble fanget opp rundt 300 meter fra stedet hvor halepartiet ble lokalisert tidligere denne uken, opplyste hærsjef Moeldoko.

Sju dykkere ble sendt for å lete etter de svarte boksene, som inneholder ferdsskriver og taleregistrator. Men de var ikke der, sier Moeldoko til kanalen TVOne.

Les også: Rekordår for Boeing: Aldri produsert flere fly

Mangler deler

– Vi frykter at de svarte boksene allerede har blitt separert fra halen, sier han.

En ny gruppe dykkere som brukte over en time på å undersøke halen, oppdaget at noen deler av halepartiet manglet, sier Moeldoko videre.

Letemannskapene kunngjorde onsdag at de hadde lokalisert flyets haleparti på rundt 30 meters dyp ved hjelp av en fjernstyrt undervannsrobot.

Fredag lastet letemannskapene store ballonger over i helikoptre som forberedelse til en operasjon der halepartiet vil bli forsøkt heist opp.

Les også: Dykkere på vei ned til vraket av AirAsia-flyet

Dårlig vær

Letemannskapene måtte fredag imidlertid avbryte operasjonen på grunn av dårlig vær, ifølge hærsjef Moeldoko. Forsøket tas opp igjen dersom været tillater det, føyer han til.

Også torsdag forsøkte dykkere å ta seg inn i vraket for å finne de svarte boksene. Men kraftige havstrømmer førte til at de mislyktes.

Storm og regnvær, kraftige havstrømmer og dårlig sikt under vann hindret lenge alle forsøk på å finne vraket, samtidig som en rekke omkomne som fløt på overflaten, ble hentet opp.

Les også: Aldri vært så få flyulykker som i 2014

48 hentet opp

Letingen har fokusert på å finne de svarte boksene, som egentlig er oransje. Boksen vil kunne gi svar på hva som gikk galt da flyet styrtet, 40 minutter etter avgang fra Surabaya på vei til Singapore. Ferdsskriveren og taleregistratoren sender ut signaler i 30 dager.

Hittil er 48 omkomne hentet opp, ifølge sjefen for Indonesias redningstjeneste, Bambang Sulistyo. De er alle funnet flytende i sjøen, og myndighetene regner med at de fleste av de øvrige befinner seg i flykroppen.

Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, men Indonesias meteorologiske institutt mener at tropiske stormer i området er en medvirkende årsak.

Les også:

Det savnede flyet er lokalisert

Dette er de verste flyulykkene siste ti år

Her er Dassaults nye flaggskip  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.