FORSVAR

FFI måtte ta ned F-35-video etter varsel om sikkerhetsbrudd

Manglet formell godkjenning fra USA.

Et godkjent bilde av en F-35C huker tak i bremsevaieren på USS George Washington
Et godkjent bilde av en F-35C huker tak i bremsevaieren på USS George Washington Dane Wiedmann
15. juni 2020 - 19:00

Selv om Norge har betalt relativt store summer for våre nye jagerfly, kommer eierskapet med visse begrensninger.

Når det gjelder F-35, er det er ikke bare å ture fram som vi vil, selv på vår egen hjemmebase Ørland, i hvert fall ikke når det er snakk om offentliggjøring av materiale som gjelder utvikling og testing av kampflyet.

Det er en fersk sak som involverer Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) et eksempel på.

Avpubliserte artikkel 

Den første helga i juni la FFI ut en artikkel med tittel «Nesten som Top Gun!» som handlet om testing av nødbremsesystemet «Runway Arresting Gear» (RAG). Dette er en vaier i hver ende av rullebanen som F-35As bremsekrok kan hekte seg i dersom for eksempel ordinære bremser og bremseskjerm svikter.

Også Teknisk Ukeblad omtalte testinga i denne artikkelen, inkludert noen sekunders video fra FFIs opptak med høyhastighetskamera.

Skjermbilde 2020-06-08 kl. 09.56.36
Les også

En vaier på rullebanen er siste redning dersom alt av bremser skjærer seg på en F-35

Noen dager senere gjorde FFI først selve videoen «privat» på vimeoplattformen, før de deretter valgte å avpublisere både tekst og stillbilder. Årsaken var at artikkelen og videoen var blitt rapportert inn som en såkalt sikkerhetshendelse.

Må godkjennes av JPO

Selv om bruken var avklart med Luftforsvaret, hadde forskerne som jobber med prosjektet glemt å søke om godkjenning fra F-35 Joint Program Office (JPO) i Pentagon i USA. 

Alt materiale som omhandler testing og godkjenningsprosesser av F-35 må innom dette flernasjonale programkontoret før det kan bli frigitt, får Teknisk Ukeblad opplyst fra FFI.

Forskningsinstituttet har nå sendt en formell forespørsel til JPO som kan bruke opp til 30 dager på saksbehandlinga. Imidlertid er dette trolig kun snakk om en formalitet, slik at FFI i løpet av de neste ukene igjen kan vise fram RAG-testinga igjen på sine hjemmesider.

For øvrig finnes det fra før mange offisielle bremsekrokvideoer, blant annet fra utviklingstestinga av hangarskipsvarianten F-35C. Eksempelvis fra da bremsekroken første gang ble testet til sjøs, da testflyet CF-3 landet på dekket på USS Nimitz (CVN-68) utenfor San Diego 3. november 2014.

Oppdatert: Mandag klokka 21 opplyser FFI at de har fått klarsignal fra JPO og kommer til å legge ut saken og videoen på nytt. 

F-35 lander med bremseskjerm på Ørland i august 2018.
Les også

Bremseskjermene på de norske F-35 er ikke pålitelige nok og må modifiseres

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.