REGJERINGSFORHANDLINGER

Ferske regjeringsrykter: Hareide blir ny samferdselsminister

KrF-kilde sier til VG at det blir slik.

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide blir samferdselsminister, ifølge VG.
Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide blir samferdselsminister, ifølge VG. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix
24. jan. 2020 - 11:00

Hareides comeback på politisk toppnivå muliggjøres av at Fremskrittspartiet trakk seg fra regjeringssamarbeidet tidligere denne uken.

Hovedpersonen bekreftet da han kom tilbake fra en forkortet utenlandsreise torsdag, at han kommer hjem på grunn av den politiske situasjonen.

– Jeg avbryter ikke en reise i regi av Stortingets utenrikskomité uten at det er noe viktig. Jeg har informert mine kolleger i komiteen at det er på grunn av den politiske situasjonen jeg måtte avbryte reisen, sa Hareide ifølge NRK.

Ifølge VGs opplysninger tar Knut Arild Hareide nå over etter Jon Georg Dale (Frp) som samferdselsminister.

Samtidig meldte flere medier torsdag at Høyres Tina Bru (33) blir ny olje- og energiminister. Hun sitter i dag i energi- og miljøkomiteen på Stortinget og er favoritt til å bli ny nestleder i partiet.

Audun Lysbakken (SV) kaller Fosen-saken sjeldent alvorlig, og mener det er viktig med en redegjørelse fra regjeringen.
Les også

Regjeringen må redegjøre i Stortinget om Fosen-saken: – Sjeldent alvorlig

Tapte retningsvalg

Men Hareides inntreden i statsminister Erna Solbergs (H) regjering – om den blir bekreftet i statsråd fredag – er en aldri så liten bombe i norsk politikk.

Høsten 2018 bestemte KrF med knapt flertall å gå inn i Solberg-regjeringen, noe partiet gjorde for ett år siden. Dermed tapte Hareide den interne dragkampen og trakk seg som partileder. Han ville heller samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Hvis han nå går inn i regjeringen, vil det være kontroversielt internt i KrF – både blant dem som kjempet for at Solberg skulle få fortsette, og dem som sto Hareide nærmest.

De KrF-erne som vil ha Hareide inn nå, peker først og fremst på hans tyngde og erfaring som politiker i en situasjon hvor et hardt presset KrF må levere i en mindretallsregjering. Han er profilert og har lang erfaring som stortingspolitiker, partileder og tidligere statsråd. Dessuten vil han kunne bidra til å lege sårene etter KrFs politiske veivalg, påpeker flere.

Knut Arild Hareide kommer fra jobben som Sjøfartsdirektør.
Les også

Hareide blir direktør i Norges Rederiforbund

Sju forsvinner ut

Det som har talt mot Hareide, er fremfor alt at han stemte mot Granavolden-plattformen, som Solberg fortsatt vil legge til grunn. Samtidig styrer regjeringen fremdeles på sett og vis på Frps nåde, ettersom det er Frp som sikrer borgerlig flertall.

I 2018 mente mange på blå side at Hareide sviktet partiet og bidro sterkt til å splitte det ved å tvinge fram et veivalg. Konflikten ble også hard mellom Hareide-leiren og Solberg-regjeringen, ikke minst i abortsaken.

Totalt forsvinner sju Frp-statsråder nå ut av regjeringen, men trolig blir ikke alle erstattet.

Det er ventet at Venstre og KrF får ytterligere én statsråd hver, mens Høyre får to eller tre nye navn inn.

Det er nå rundt 715.000 elbiler på norske veier. Det tilsvarer en firedel av personbilparken.
Les også

Hver fjerde personbil i Norge er elektrisk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.