MARITIM

Nesten 400 personer er evakuert fra cruiseskipet

397 personer er evakuert fra cruiseskipet Viking Sky i Hustadvika i Møre og Romsdal, ifølge Hovedredningssentralen. Planen er å slepe skipet til Molde.

Cruiseskipet Viking Sky. Det er kraftig uvær på stedet.
Cruiseskipet Viking Sky. Det er kraftig uvær på stedet. Foto: NTB Scanpix
23. mars 2019 - 21:27

Det opplyser Hovedredningssentralen ved 8.30-tiden søndag morgen. Tallet på evakuerte er registrert klokka 7.39.

Rett før kl. 10 melder NTB at slepet av cruiseskipet har begynt, og evakueringen er satt på vent inntil videre.

Varaordfører Jan Arve Dyrnes i Fræna kommune informerte om situasjonen på en pressekonferanse søndag morgen.

– Det har vært rullering av personell, så vi skal være i stand til å håndtere dette utlover dagen, sier han.

Varaordføreren berømmer lokale krefter, blant dem idrettslaget Bryn, som bistår i arbeidet med å ta imot de evakuerte.

​17 personer er sendt til sykehus, ifølge kommunens siste informasjon. Tre av de evakuerte passasjerene fra cruiseskipet er alvorlig skadd og sendt til sykehus, meldte NRK lørdag kveld.

Flere av passasjerene som har kommet til land fra cruiseskipet Viking Sky, er forslått, har kutt eller bruddskader, ifølge Røde Kors. Over 100 frivillige jobbet hele natt til søndag ved mottakssenteret i Brynhallen på Hustad og på hotellene i Molde og Kristiansund, opplyser aksjonsleder Trond Inge Larsgård.

– Mange er også traumatisert av det de har opplevd og trenger å bli ivaretatt når de kommer til land, sier Larsgård.

​Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans i 14-tiden lørdag. Ved 14-tiden lørdag sendte Cruiseskipet Viking Sky ut en mayday-melding om at det drev mot land utenfor Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal. Lørdag kveld pågår redningsaksjonen for fullt, til tross for mørket som har falt på.

Frakteskip fikk også trøbbel

Også et frakteskip, som ifølge NRK var i området for å hjelpe det havarerte cruiseskipet, har fått trøbbel på Hustadvika, et drøyt 10 nautiske mil langt åpent havstykke i skipsleia mellom Molde og Kristiansund.

Frakteskipet har fått motorstans, og også der må mannskapet evakueres. Dermed blir evakueringen av cruiseskipet forsinket. Ifølge NRK frakter det tømmer, og noe av dette skal ha havnet i sjøen.

– Lasteskipet Hagland Captain mistet rett før klokka 19 motorkraft og fikk slagside i området hvor cruiseskipet er i. To redningshelikoptre er omdirigert for å bistå denne havaristen. Evakueringen fra cruiseskip blir noe forsinket, men alle om bord der anses som trygge, melder HRS.

 
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.