FORSVAR

EU-sjefens plan: 800 milliarder euro til forsvar

EU vil lempe på budsjettregler og ta i bruk nye finansielle instrumenter for å få opp investeringene i forsvar, varsler EU-kommisjonens president. 

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ber alle EU-landene stille seg bak planene om en massiv satsing på forsvar.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ber alle EU-landene stille seg bak planene om en massiv satsing på forsvar. Foto: TT/NTB
4. mars 2025 - 12:30

– Dette er Europas øyeblikk. Vi er klare til å trappe opp, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen da hun tirsdag presenterte fempunktsplanen «Rearm Europe» om hvordan få opp forsvarsinvesteringene i Europa.

Bare noen timer tidligere meldte kilder i Det hvite hus ifølge lang rekke medier at USA setter militærstøtten til Ukraina på pause.

«Rearm Europe»- planen skal legges fram for EUs stats- og regjeringssjefer på det ekstraordinære EU-toppmøtet torsdag.

800 milliarder euro

Ifølge von der Leyen kan planen bidra til 800 milliarder euro mer til forsvar det neste tiåret. Det tilsvarer nesten 9400 milliarder kroner.

– EU vil bruke alle finansielle muligheter til å øke investeringene i forsvar. Vi kan mobilisere nær 800 milliarder euro i forsvarsutgifter for å sikre et motstandsdyktig Europa. Vi vil selvsagt jobbe tett med alliansepartnere i Nato, slo hun fast.

EU-kommisjonen har de siste årene skaffet seg kraftfulle verktøy for å motstå økonomisk tvang. Men EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen signaliserte at hun først vil forsøke å snakke USAs president til fornuft. Her fra da de møttes i Davos i 2020.
Les også

EU har en «økonomisk bombekaster» klar mot Trump

Planen består av fem punkter. Øverst står punktet om å stimulere til økt nasjonal pengebruk på forsvar gjennom å lempe på EUs budsjettregler.

Ifølge reglene kan landene ikke ha et større årlig underskudd enn 3 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP).

– Dette vil gjøre det mulig for medlemslandene å bruke langt mer på forsvar, sier von der Leyen.

Dersom alle medlemslandene bruker 1,5 prosent av BNP mer på forsvar, kan dette utgjøre 650 milliarder euro over fire år, ifølge kommisjonspresidenten.

Flere av EU-landene har fortsatt ikke nådd Natos toprosentmål.

Nytt instrument

I tillegg kommer disse punktene:

  • Gjøre 150 milliarder euro i lån tilgjengelig gjennom et nytt finansieringsinstrument. Disse pengene skal først og fremst gå til felleseuropeiske forsvarsinvesteringer som luft- og rakettforsvar.
  • Omdirigere midler fra EUs budsjetter til forsvarsinvesteringer.

– Vi kan gjøre mye på kort sikt her. Vi vil foreslå at medlemsland selv skal kunne bestemme om de skal bruke mer penger til for eksempel samhold på forsvar, sier von der Leyen.

Kongsberg-Gruppens sjef Geir Håøy (til venstre) og Kongsberg Defence and Aerospaces sjef Eirik Lie med Nasams i bakgrunnen. Luftvernsystemet er utviklet og produsert på Kongsberg.
Les også

Massiv EU-plan: Norsk forsvarsindustri utpekes som flaggskip

Samholdsfondet (cohesion fund) er blant EUs største pengesekker og skal bidra til å utjevne forskjellene mellom rike og fattige EU-land.

  • Frigjøre privat kapital gjennom opprettelsen av en spare- og investeringsunion.
  • Gi Den europeiske investeringsbanken (EIB) lov til å låne ut penger til kjøp og investeringer i militært materiell. I dag har ikke EIB anledning til dette.
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Ingen skal stå alene
Ingen skal stå alene

– Rungende ja

– Spørsmålet er ikke lenger om Europas sikkerhet er truet, eller om Europa skal bære større ansvar for egen sikkerhet. Vi har lenge visst svaret på dette, sier von der Leyen.

– Det egentlige spørsmålet nå er om Europa er beredt til å handle med den handlekraft som situasjonen krever. Og med den hurtighet og ambisjon som kreves, sier hun og peker på mandagens Ukraina-toppmøte i London.

– Der var svaret et rungende klart ja, sa hun.

EU-kommisjonens nye store energi- og klimaprosjekt kommer til å inneholde muligheter og utfordringer for Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, kommer til å ha disse tiltakene på dagsorden i fremtidige samtaler.
Les også

Gigantplan for renere industri setter EØS på prøve

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.