MARITIM

Erna avslører: Vil gi støtte til helelektrisk turistskip i Oslofjorden

– Vi vil fortsette å omstille norsk skipsfartsnæring.

Future of the Fjords i Gudvangen. Nå skal turistskipet få en identisk søster, Legacy of the Fjords, som skal gå i Oslofjorden. Den blir 100 % elektrisk og kan an seile i 16 knop i 2,5 timer med 400 turister. Bygget av Brødrene Aa med karbonfiber.
Future of the Fjords i Gudvangen. Nå skal turistskipet få en identisk søster, Legacy of the Fjords, som skal gå i Oslofjorden. Den blir 100 % elektrisk og kan an seile i 16 knop i 2,5 timer med 400 turister. Bygget av Brødrene Aa med karbonfiber. Foto: Tore Stensvold
17. nov. 2018 - 16:53

Statsminister Erna Solberg (H) gir 22,7 millioner kroner til Norges andre helelektriske skip som skal trafikkere i Oslofjorden.

Støtten til å bygge sightseeingbåten «Legacy of the Fjords» gis gjennom Enova. Skipet vil etter planen gå i rute på Oslofjorden allerede fra juli neste år, skriver NRK.

Skipet vil spare 700 tonn C02 og 225.00 liter diesel årlig.

Statsministeren slapp nyheten i forbindelse med dåpen for Norges første helelektriske skip «Future of The Fjords» lørdag formiddag. Skipet brukes til turistfart mellom Flåm og Gudvangen i Sogn og Fjordane. Solberg begrunner støtten med at det er viktig at norsk maritim sektor blir grønnere og etterlatter mindre CO2-avtrykk.

– Nærøyfjorden er et verdensarvområde. At vi forurenser fjorden med turistskip er verken bra eller fremtidsrettet, sier Solberg.

- En del av fremtiden

Samtidig er det delvis tilfeldig at det første helelektriske skipet i Norge er en turistbåt. Det har sammenheng med at cruiseselskapet The Fjords, som bygger de elektriske skipene, har søkt om midler.

Solberg understreker selskapets utvikling er en del av fremtiden og kan brukes på alle typer båter.

– Vi vil fortsette å omstille norsk skipsfartsnæring. Alle typer båter i Norge bør ha denne typen teknologi – vi trenger den alle steder, mener hun.

Det er allerede kjent at Nesoddfergene skal bli elektriske neste år.

– Norge er verdensledende på utslippsfrie løsninger til ulike typer skip. Forbildeprosjekter som dette gir inspirasjon til klimaløsninger utover landegrensene, og er samtidig en stor næringsmulighet for norsk maritim bransje, sier teknologiansvarlig Marius Gjerset i miljøstiftelsen ZERO.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.