KRAFT

Er dette verdens største batteri?

Enormt batteri brukes som buffer for vindpark.

7. feb. 2013 - 10:33

Energigiganten Duke Energy installerte nylig et av verdens aller største batterier ved vindmølleparken Notrees i Texas.

Det digre batteriet skal fungere som en slags buffer, og jevne ut svingningene i vindkraftproduksjonen.

Variabel vindkraft

Ingen vet hvor vinden blåser. Eller nøyaktig hvor mye. Uansett hvor gode undersøkelser som blir gjort på forhånd, og hvor strategisk man plasserer vindmøllene, vil vindkraftproduksjon alltid variere med vindstyrke og -retning.

Variasjonen i vindkraftproduksjon byr på utfordringer ikke bare for kraftprodusentene, men også for kraftnettet som skal håndtere disse svingningene. Etter hvert som det bygges ut mer og mer vindkraft, blir det også stadig viktigere å finne løsninger på disse utfordringene.

En mulig løsning er å supplere vindkraften med andre energikilder etter behov. Mange steder i verden betyr det at man øker produksjonen ved kull- eller gassfyrte kraftverk i perioder med lav vindkraftproduksjon.

En annen løsning er å lagre energi i perioder med høy produksjon, for så å bruke denne energien når produksjonen er lav. I USA har Department of Energy (DOE) finansiert en rekke prosjekter som benytter ulik teknologi for å få til dette.

Les også: Batterier på full fart inn i skip

Den digre batteribanken skal jevne ut svingningene i vindkraftproduksjonen ved Notrees Wind Farm.
Den digre batteribanken skal jevne ut svingningene i vindkraftproduksjonen ved Notrees Wind Farm.

Xtreme Power

Duke Energys lagringsløsning er rett og slett et gigantisk batteri. Den digre batteribanken er levert av et Texas-firma med det treffende navnet Xtreme Power, og kan levere 36 megawatt over 15 minutter.

Ifølge tidsskriftet New Scientist dreier det seg om et av verdens største batterier.

– Batterilagring er en viktig innovasjon for å bøte på variasjonen i vind- og solenergiproduksjon. Ekspertise på denne avanserte teknologien vil hjelpe oss å øke bruken av fornybar energi og integrere den bedre i strømnettet, sier Greg Wolf, direktør for fornybar energi hos Duke Energy, i en pressemelding.

Les også: Du risikerer å betale for svensk vind

Mange alternativer

Ole Gunnar Dalhaug er professor ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU. Han ser helt klart nytten ved å bruke batterier til å mellomlagre strøm fra vindkraft, men mener det finnes enda bedre måter å gjøre det på.

– Det er én måte å gjøre det på. Dagens klart beste løsning er å bruke pumpekraftverk, der man bruker energi til å pumpe vann opp i en dam. Man taper nok en betydelig mengde energi på å bruke batterier, men jeg vil ikke si at det er en dårlig måte, sier han til Teknisk Ukeblad.

Ifølge New Scientist har også amerikanske firmaer valgt svært forskjellige lagringsløsninger. California-baserte Pacific Gas and Electric Company vil for eksempel lagre energi ved å fylle tomme gassbrønner med trykkluft.

Dalhaug nevner også muligheten for å bruke elektriske biler som batterier, eller for å bruke overskuddsenergi til å produsere hydrogen. Dette er imidlertid teknologi som er på forskningsstadiet, og i Norge står vannkraft i en særstilling, mener professoren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– I Norge har vi muligheter til å bruke vannkraft på en helt annen måte. Derfor er det norske systemet kanskje det beste å kombinere med vindkraft, sier han.

Følges nøye

Duke Energy samarbeider med The Energy Reliability Council of Texas (ERCOT), som kontrollerer når batteribufferen skal lagre energi, og når mer strøm skal sendes ut på nettet.

Prosjektet følges også nøye av både Department of Energy og The Electric Power Research Institute (EPRI), som vil samle data fra batterisystemet, og vurdere videre bruk av denne typen energilagringssystemer i kraftproduksjon.

Les også:

Apple tar patent på iMølle

Slik kan solkraft lønne seg i nord

Her henger 1,5 meter is rundt en tynn kraftledning  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.